LED-verlichting plaatsen?
Vraag online offerte aan.

Vlamingen en energie

Blijkbaar is de gemiddelde Vlaming de grootste energieverbruiker van Europa. Terwijl wij als Vlaming een equivalent van 7 ton olie nodig hebben (elk jaar), komt een Nederlander toe met 5 ton en een Duitser zelfs met 4 ton. Er is dus blijkbaar is fundamenteel fout met ons beleid, dat we de tweede slechtste leerling van Europa zijn. Alleen Luxemburg doet het nog slechter met 9 ton per inwoner. De rede hiervoor moet gezocht worden dat veel toeristen nog komen tanken in het land, vooraleer ze doorrijden naar hun vakantiebestemming. Dit zou de cijfers negatief beïnvloeden.

Vlaanderen heeft veel zware industrie (vooral regio Antwerpen) en heeft hiervoor een grotere energievraag dan de naburige regio’s. Daar komt nog bij dat we in Vlaanderen heel kwistig zijn met straatverlichting, zodat dit ook een negatieve impact blijkt te hebben. Ook de woningen hebben vaak niet zo’n goede score, en er is nog steeds veel werk aan de winkel om alle daken (ook van oude huizen) geïsoleerd te krijgen.

Bij deze berichtgeving heb ik toch enkele bedenkingen. In het journaal maakt men direct de vergelijking met de slechtste leerling van de klas (Luxemburg), om toch maar niet te moeten zeggen dat onze regio de allerslechtste is. We kunnen ons natuurlijk ook gaan vergelijken met Noord-Korea. De vraag is wat we daarmee kunnen aanvangen.

Straatverlichting is al jaren een doorn in mijn oog. Het is dringend tijd dat bijna alle verlichtingspalen op de autosnelwegen worden weggedaan, verkocht voor oud ijzer (goed voor de staatskas) en minder verbruik ’s nachts. Ik zie in andere landen donkere autosnelwegen, en eerlijk gezegd stoort het mij niet. Bovendien is al gebleken dat deze exuberante vorm van verlichten niet bijdraagt tot meer verkeersveiligheid. Vlaanderen heeft zelfs trieste cijfers als het gaat over het aantal verkeersdoden.

Politici nemen blijkbaar veel te weinig gedurfde maatregelen om ons milieu en onze duurzaamheid te verhogen, uit angst voor banenverlies.

Kijk trouwens zelf maar eens met Google Earth waar de meeste lichtvervuiling te vinden is. Vlaanderen kan je op de beelden niet missen.

 

 

Tip: Online kopen loont !

Op zoek naar kwalitatieve LED-lampen, gloeilampen, spaarlampen of stijlvolle armaturen? Ontdek het volledige gamma in de webshop en geniet van gratis levering en snelle verzending.

Ga naar de webshop

 

 

Offertes voor elektriciteitswerken ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende vakmannen