LED-verlichting plaatsen?
Vraag online offerte aan.

Vragen en antwoorden over spaarlampen

Je lampen online kopen? ✓ Bestel ze hier in de webshop

 

Waarom springt een spaarlamp niet direct aan en duurt het even eer ze op volledige sterkte is?
Dat komt doordat een spaarlamp niet met een gloeidraad werkt, maar met een gas dat opgewarmd moet worden. Hoe kouder de temperatuur en hoe goedkoper de lamp, hoe langer de opwarming. Als u dat vervelend vindt, kunt u kiezen voor een duurdere spaarlamp met een snelstarter in de voet.

Gloeilampen verdwijnen, ik wil ze vervangen door spaarlampen, maar welke lampen kies ik?
De Europese commissie ontwikkelde een handige tool om te ontdekken door welke spaarlamp je oude gloeilampen kunt vervangen: klik voor de website.

Zijn de spaarlampen van IKEA ook echt energiezuinig ?
Ja, anders mogen ze niet als spaarlamp verkocht worden. Ze verbruiken echt veel minder stroom, al gaan ze, als je pech hebt, wel sneller stuk dan spaarlampen van een duurder merk.

Zijn spaarlampen ongezellig?
Alhoewel de oudere spaarlampen nogal koud en lelijk zijn, is de nieuwe generatie spaarlampen iets beter: ze zijn kleiner en hebben het formaat van een gloeilamp. Ook de lichtkwaliteit is enorm verbeterd waardoor het licht iets warmer aanvoelt.

In welke kamers kan je het best spaarlampen gebruiken?
Het is aan te raden om spaarlampen te gebruiken op plaatsen waar het licht regelmatig voor langere tijd (meer dan een half uur) brandt omdat de spaarlamp iets sneller slijt bij het veel in- en uitschakelen. Voorbeelden van zulke kamers is de woonkamer, keuken en eventueel de slaapkamer.

Hoeveel watt moet een spaarlamp hebben?
Een spaarlamp heeft veel minder watt nodig dan de gewone gloeilamp. Als je een gloeilamp vervangt kan je het best het wattage delen door 4 of zelfs 5: Stel dat je een gloeilamp vervangt van 60 watt, dan volstaat het om een spaarlamp te nemen van 12 watt.

Zijn spaarlampen beter dan LED-lampen?
Eigenlijk is het zelfs beter om voor LED-lampen te kiezen: ze zijn wel iets duurder, maar nóg zuiniger dan spaarlampen en ze gaan ook langer mee. De technologie van de LED-lamp is nog steeds in volle ontwikkeling. Momenteel is de lichtsterkte nog onvoldoende om een kamer te verlichten, waardoor ze momenteel zeer populair zijn om sfeer te creeëren. LED-lampen zullen in de toekomst zeker wel een volwaardig alternatief op spaarlampen worden.

Is een Led lamp zuiniger als een spaarlamp?
Een spaarlamp is doorgaans 11 watt, een LED lamp meestal 3 watt. Een LED lamp is dus bijna 4 keer zuiniger dan een spaarlamp.

Wat is de prijs van een spaarlamp?
Een klassieke gloeilamp kost u ongeveer € 0,70. Een goede spaarlamp van een bekend merk kost al snel € 6. Bovendien moet u opletten bij de aankoop want de kwaliteitsverschillen zijn groot. Let vooral op de levensduur. Die moet vermeld staan op de verpakking en wordt uitgedrukt in jaren of in uren.

Bestaan er nog alternatieve lampen?
Momenteel zijn er nu gloeilampen als halogeenlampen die energiebesparender werken, waardoor ze dus een goed alternatief vormen. Uiteraard is het belangrijk om na te gaan voor welke ruimten een lamp gezocht wordt: Spaarlampen zullen zeker nuttig zijn voor woonkamers, terwijl een energiebesparende gloeilamp goed zal werken in het toilet.

TL-lampen zijn ook een goed alternatief: deze zijn van nature energiezuinig en gaan heel lang mee (tot 10 jaar): zeker handig voor de garage te verlichten.

Wat moet ik doen als een spaarlamp breekt?
Alhoewel er kwik zit in de spaarlampen, is het vrijgekomen kwik van een spaarlamp niet schadelijk. Wie daar toch gevoelig aan is, en ook andere mensen die het liever veilig spelen, kunnen nog steeds het volgende doen: Na het breken van de lamp de kamer verlaten voor een 15-tal minuten en de kamer goed laten verluchten. De kapotte spaarlamp kan dan vervolgens weggehaald worden en de ruimte kan nadien nog eens over een langere tijd verlucht worden.

Kunnen spaarlampen gebruikt worden als buitenverlichting?
Het is mogelijk om spaarlampen te gebruiken als buitenverlichting, maar wellicht niet altijd de beste keuze. Sommige spaarlampen (van de oudere generaties en de goedkopere soorten) kunnen problemen geven. Aangezien een spaarlamp ook niet direct op volle lichtsterkte brandt, is deze moeilijk combineerbaar met een bewegingsdetector. Bij koudere temperaturen is het dan ook niet altijd zeker dat een spaarlamp wel brandt.
Als je spaarlampen buiten wil gebruiken moet je types aanschaffen die daarvoor geschikt zijn (deze bestaan wel degelijk). Elektronische schakelingen in het algemeen zijn gevoelig voor temperatuur. De eigenschappen van vele elektronische onderdelen zijn temperatuursafhankelijk. Daarom moet er rekening gehouden worden met het temperatuursbereik waarin het toestel moet kunnen werken.
Nota van de auteur: ik gebruik al jaren een spaarlamp buiten in een omhulsel waarbij ik nog nooit problemen heb ondervonden, zelfs niet in de strenge winters die we hebben gekend. Het is dus wel mogelijk om spaarlampen als buitenverlichting te gebruiken.

Welke spaarlampen zijn mooi in een kroonluchter?
2,5 watt’s ledlampjes van Philips: Ze geven sfeervol licht en hebben een soort druppelvorm. Ze zijn wel duur, maar je schijnt er een eeuwigheid mee te doen.

Waarom heet een spaarlamp een spaarlamp?
Bespaarlamp zou een veel betere benaming kunnen zijn. Het is anders onduidelijk waarom de spaarlamp deze naam heeft meegekregen.

Waarom kan een spaarlamp niet dimmen? En waarom heb je voor een halogeenlamp een speciale dimmer nodig?
De spaarlamp heeft te maken met het feit dat er geen gloeidraad in gloeit maar een gas. Waarom dat dan precies niet gaat weet niet exact. Voor een halogeenlamp heb je alleen een speciale dimmer nodig als er een transformator tussen zit hoor, als de lamp op 220v werkt kan het met een gewone standaard dimmer gedaan worden.
Er zijn speciale spaarlampen op de markt die je kunt dimmen met een gewone schakelaar. Een seconde uitzetten, dan weer aan, de lamp gaat feller en zwakker. Op het moment dat je het een goeie lichtsterkte vind, schakel je hem weet snel aan/uit. Deze kosten ongeveer 20 euro per stuk.

Bestaan er alternatieven op een halogeenstraler met bewegingscensor?
Er bestaan ledlampen met een sensor (voor buitenverlichting), maar die geven wel veel minder licht dan een 500W halogeenlamp. Een andere mogelijkheid is de Q-LITE buitenlamp met bewegingssensor. De bewegingssensor heeft een detectie hoek van 120° en het bereik van de lamp is ongeveer 12 meter.

Als je lamp steeds uit de fitting vliegt, wat moet je dan doen?
Er zijn meerdere oplossingen mogelijk:

  • Als de lamp direct bij het inschakelen stuk vliegt is mogelijk de netspanning te hoog. Dit kun je na laten meten door een installateur of globaal zelf bepalen via een energiemeter.
  • In een lamp staat geschreven wat het maximum wattage is dat je mag gebruiken om oververhitting (met alle gevolgen van dien) te voorkomen.
  • Waarschijnlijk gebruik je een lamp met meer wattage dan is toegestaan in de lamphouder. (meestal max. 60 watt)

Vervang je spaarlampen het best door LED’s?
Neen, spaarlampen zijn op dit ogenblik nog altijd de beste vervanging van gloeilampen. LED is vooral geschikt om halogeenspots mee te vervangen. Een gloeilamp en een spaarlamp strooien namelijk het licht rond, terwijl een halogeenspot en een LED meer gebundeld licht produceren waardoor deze laatste het meeste geschikt is als accentverlichting (leeslamp, schilderij belichten, trap verlichten etc).

Zijn energiezuinige halogeenlampen niet beter?
De laatste generatie halogeenlampen kunnen we zuiniger zijn, maar het blijven warmtestralers. Het gemiddeld verbruik ligt nog altijd hoger dan een spaarlamp, die op zijn beurt dan weer meer verbruikt dan een LED.

Zijn er spaarlampen die onmiddellijk 100% lichtsterkte bereiken?
De Amerikaanse producent GE heeft met hun nieuwe hybride lamp een combinatie van de halogeenlamp en de spaarlamp proberen maken. De Hybride lamp van GE maakt gebruik van zowel de energiezuinige spaarlamp-technologie als van snel oplichtend halogeen. Door deze combinatie heb je direct een goed verlichte ruimte en blijft de energierekening op een laag niveau. Bij het aanzetten van de lamp komt de halogeen direct in actie. Zodra het CFL element fel genoeg is, zal de halogeen langzaam worden uitgedimd.
De CFL/Halogeen hybride van GE is allereerst bedoeld voor de Amerikaanse markt. Mocht het daar doorbreken, dan zal een vergelijkbare lamp in Europa waarschijnlijk niet lang uitblijven.

Mijn dimmer veroorzaakt het flikkeren van spaarlampen een 10-tal minuten na het uitzetten.
Niet alle spaarlampen zijn geschikt om te dimmen. Misschien heb je de foute lampen hangen? Probeer het eens met een andere spaarlamp.
Het kan ook een probleem in de dimmer zijn . Om spaarlampen te dimmen plaats je best een dimmer met eigen N(euter) klem , zoniet gaat hij zijn neuter zoeken via je lamp wat geflikker tot gevolg kan hebben . Gewone lampen hebben hier geen last van omdat de stroom die de dimmer trekt te klein is , spaarlampen kunnen daar dus wel last van hebben .

Ik kan mijn spaarlamp niet dimmen, want dan begint ie te flikkeren. Zijn er andere oplossingen?
Probeer het eens met halogeenlampen, deze kan je normaal ook dimmen en zijn tegenwoordig ook in normale lampuitvoeringen terug te vinden.
Misschien heb je een spaarlamp dat je niet kan dimmen, maar er zijn ook dimbare spaarlampen op de markt. Ze zijn iets duurder in aanschaf, maar door te dimmen ben je weer alweer iets energiezuiniger.

Wordt een spaarlamp warm als hij brandt?
Inderdaad, ook een spaarlamp wordt warm, alleen een stuk minder dan normale lampen. Bij spaarlampen gaat er veel minder energie verloren aan warmteverlies.

Zijn alle spaarlampen tegenwoordig zo lomp groot?
Ze worden steeds ‘normaler’ wat vorm en grootte betreft, de oudere types zijn wel groter.
De nieuwste ledlampen die nog zuiniger zijn, zijn van volkomen normaal formaat en steeds makkelijker verkrijgbaar.

Kan ik zelf mijn voordeel berekenen als ik spaarlampen gebruik?
Zeker, neem daarvoor maar eens een kijkje op de spaarlampen calculator.

Kunnen spaarlampen in de badkamer gebruikt worden?
Op zich kan een spaarlamp zeker in de badkamer gebruikt worden, maar je dient toch wel na te gaan hoeveel dat licht brandt. Spaarlampen zijn het efficiëntst op plaatsen waar het licht dagelijks wat langer brandt (dus niet in een toilet waar je het licht maar 5 minuten laat branden, maar bijvoorbeeld wel in de keuken of woonkamer waar de lampen wat langer blijven aanstaan). Dit is belangrijk omdat het in- en uitschakelen slijtage veroorzaakt bij een spaarlamp.

Kan ik een niet dimbare spaarlamp met een dimmer gebruiken?
In principe kan je perfect een niet-dimbare spaarlamp gebruiken met een dimmer, maar je dimmer moet dan wel op volle sterkte staan. Als je dan nog merkt dat de spaarlamp teveel flikkert, dan kan je de dimmer nog weghalen en vervangen door een gewone schakelaar.
Voor €1,80 kan je wel proberen om volgende lamp te gebruiken: een “Halogen ECO classic A” van Osram; 70 w, 1200 lm, 2800 K.

Passen spaarlampen in mijn luster? Zijn ze niet te groot?
Spaarlampen zijn verkrijgbaar in vele maten, vormen en kleuren. De meeste spaarlampen passen in dezelfde fittings en armaturen als gloeilampen. Je kan ze dus bijna overal gebruiken, zowel in staande lampen en schemerlampen, als in wand- en plafondarmaturen. De standaard buisvormige spaarlampen zijn de goedkoopste modellen, maar daarnaast bestaan er ultracompacte spaarlampen die even groot of zelfs kleiner zijn dan vergelijkbare gloeilampen. De kleinste maat in peer- of bolvorm is prima geschikt voor kroonluchters.

Kan het gebruik van spaarlampen de radio-ontvangst storen?
Spaarlampen zijn ontladingslampen met een elektronisch voorschakelapparaat die, al naargelang het type, werken met een frequentie van 30 tot 45 kHz. Dit produceert ook harmonischen met een hogere frequentie, die worden tegengehouden door filters zodat ze de grenswaarden die voorgeschreven worden door de wetgeving op de gestraalde en geleide storingen, niet overschrijden.
De zwakke reststraling kan echter leiden tot interferenties als de ontvangstantenne zich dicht bij de lamp bevindt (bijvoorbeeld op minder dan 1 tot 3 meter voor lange golven).
Om de interferentie te verminderen:

  • vergroot de afstand tussen de lamp en de antenne;
  • (bij ferrietantennes) richt de antenne zo dat er nagenoeg geen interferentie meer is;
  • gebruik buitenantennes (dit is de beste oplossing, maar ze is niet altijd uitvoerbaar).

Is het mogelijk en zinvol om de gloeilampen van het trappenhuis of de hal te vervangen door spaarlampen?
Een vervanging door spaarlampen heeft slechts zin als de periodes waarin de lampen branden, niet te kort zijn.
Om te voorkomen dat de levensduur van de lampen verkort wordt, moet men de lampen in drukke periodes permanent laten branden (bijvoorbeeld van 7u tot 9u in de ochtend). Er dient toch zeker een tijd van 2 minuten tussen het uit- en aanschakelen gerespecteerd te worden (bij oudere of goedkopere lampen kan deze termijn nog langer zijn).

Hoe maak ik de sfeer gezelliger met spaarlampen?
Dit werd reeds besproken op onze website; zie het artikel over spaarlampen in het interieur.

Kan ik premies verkrijgen om spaarlampen te gebruiken?
Op volgende website kan je zoeken of er premies beschikbaar zijn: http://www.hetportaal.be/be-nl/info/premies_en_subsidies/borgerhout/311/3/2016/premie-voor-een-spaarlamp.html
Momenteel is er enkel een premie voor de inwoners van Borgerhout terug te vinden.

Is lichttherapie met een spaarlamp mogelijk?
De lichtherapielampen zijn speciale lampen. Dus een gewone spaarlamp (zelfs een zeer felle) werkt helaas niet.

Waar moet ik als ondernemer de kapotte lampen naartoe brengen?
Net zoals iedereen: naar het containerpark.

 

Tip: Online kopen loont !

Op zoek naar kwalitatieve LED-lampen, gloeilampen, spaarlampen of stijlvolle armaturen? Ontdek het volledige gamma in de webshop en geniet van gratis levering en snelle verzending.

Ga naar de webshop

 

 

Offertes voor elektriciteitswerken ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende vakmannen