LED-verlichting plaatsen?
Vraag online offerte aan.

Spaarlampen in je interieur

Een interieur waarin je opnieuw tot rust kan komen is heel belangrijk in een wereld waarin het er steeds drukker en drukker aan toegaat. Het kiezen van een juiste verlichting is slechts een deel voor de inrichting van je woonplaats, maar niet onbelangrijk.

 

Spaarlampen in het interieur

‘Spaarlampen kun je niet dimmen dus is het niet gezellig’. FOUT. Dit is een veronderstelling die veel mensen maken. Spaarlampen kan je wel dimmen. In plaats van gewone spaarlampen te gebruiken kan je spaarlampen met een steekfitting en een elektronische voorschakelaar gebruiken om te dimmen. De dimmers zijn in de armatuur ingebouwd (dus niet in de lamp) of kunnen door een installatiebedrijf worden aangebracht. Energiebesparing kan nu dus heel sfeervol zijn, want door het dimmen van de lampen bespaar je meer energie.
‘Spaarlampen geven ongezellig licht’. Wederom FOUT. Ondertussen zijn er ook warm witte spaarlampen en extra-warm witte spaarlampen (2700 Kelvin). Die laatste geven licht vergelijkbaar met een gloeilamp.

Als je toch niet de juiste sfeer vind, dan kan je nog steeds gebruik maken van een armatuur. Een bronskleurig armatuur in combinatie met een blauwwit licht kan een gezellig licht produceren. Door weerspiegeling of filtering van het kille licht op een bronskleurig materiaal creëer je toch een aangenaam warm effect.

Conclusie: spaarlampen kunnen gebruikt worden in je interieur, maar je moet wel je materialen goed uitzoeken.

Spots en andere verlichting in je interieur

Niets kan zo mooi zijn als spots in je interieur. Er zijn verschillende mogelijkheden op de markt, en met de opkomst van LED-lampen is het relatief makkelijk de juiste keuze te vinden. Op interieurdesigner.be kan je veel tips vinden over interieur verlichting. Ook met betrekking tot spots staan er mooie tips tussen. Een klein overzicht:
Inbouwspots
Deze worden ingebouwd in de wanden of het plafond. Belangrijk om weten is ook dat de spots kunnen gedraaid worden om zo de perfecte hoek voor lichtinval te bekomen.

Opbouwspots
Aangezien de armatuur zichtbaar is wordt daar veel aandacht aan besteedt: een mooie vorm is dan meestal ook een must. Meestal worden armaturen gebruikt op plaatsen waar inbouwspots niet mogelijk zijn.

Op bovenvermelde site wordt ook nog eens een onderscheid gemaakt tussen directe verlichting, indirecte verlichting en diffuse verlichting. Diffuus licht wordt in alle richtingen verspreid, het is dus bedoeld als centrale verlichtingsbron die in eerste instantie alle aandacht op zich neemt.

 

Tips voor verlichting in huis.

Verspreid zoveel mogelijk de lichtpunten om contrasten, kleurvervormingen en schaduwen te vermijden. Een leeshoekje bijvoorbeeld heeft een plaatselijke verlichting nodig: de algemene basisverlichting die wellicht bestaat uit een plafondarmatuur is onvoldoende.

Indirect licht dat via muren en plafond weerkaatst wordt zorgt voor sfeer en gezelligheid. Enkele speelse lichtaccenten zijn dus perfect mogelijk: richt bijvoorbeeld maar eens een spotje op een schilderij zodat het ook de aandacht krijgt dat het verdient.

Wie voornamelijk op zoek is naar inspiratie, kan ook nog eens een kijkje nemen op interieurvoorbeelden.be. Een dikke aanrader!

 

 

Tip: Online kopen loont !

Op zoek naar kwalitatieve LED-lampen, gloeilampen, spaarlampen of stijlvolle armaturen? Ontdek het volledige gamma in de webshop en geniet van gratis levering en snelle verzending.

Ga naar de webshop

 

 

Offertes voor elektriciteitswerken ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende vakmannen