LED-verlichting plaatsen?
Vraag online offerte aan.

Ledlampen kopen

Led lampen zijn tegenwoordig niet meer uit onze samenleving weg te denken. Toch is het voor veel mensen nog lastig om over te schakelen van onze ‘aloude’ gloeilamp naar moderne led verlichting. Bij het kopen van led lampen komt namelijk heel wat kijken. In dit artikel lees je meer over led lampen kopen: de prijzen, waar je op moet letten en de voordelen van een led lamp.

 

Waarom led lampen kopen een goed idee is

Het grote voordeel van ledlampen is dat ze een pak minder energie verbruiken dan de traditionele gloeilampen, spaarlampen of tl- verlichting. Met ledlampen bespaar je op je energieverbruik wat dan gunstig is voor je portemonnee.

Daarnaast gaan ze lang mee: de gemiddelde levensduur van een ledlamp bedraagt 50.000 branduren. Vaak aan- en uitschakelen heeft bovendien geen invloed op de levensduur van ledlampen. Dat maakt dat ze zeer geschikt zijn in combinatie met bewegings- en lichtsensoren.

Geïnteresseerd in een lichtplan op maat van jouw woning? Steek hier je licht op!

led lampen kopen

 

Waarop letten bij aankoop van ledlampen?

Ledverlichting kopen is niet zo’n eenvoudige klus. Er zijn veel aanbieders en er wordt ontzettend veel informatie gegeven. Daarnaast wordt er gegoocheld met allerlei termen die misschien niet meteen een belletje doen rinkelen. Met deze tips brandt meteen de juiste lamp:

 

Soort ledlamp

Een kort overzicht van de 3 meest populaire ledlampen:

  • Inbouw: de ledlamp is weggewerkt in het plafond, de trap of een muur.
  • Opbouw: als spots bevestigd aan het plafond.
  • Led-strips: een slang van ledverlichting. Enorm veelzijdig.

Een compleet overzicht van alle soorten ledlampen vind je hier.

Lichtopbrengst

De lichtopbrengst van een gloeilamp wordt uitgedrukt in Watt. Hoe hoger het wattage, hoe feller het licht. Maar omdat een ledlamp met een veel lager wattage evenveel licht opbrengt, moet je dus kijken naar het aantal lumen. Dat is de enige juiste manier om de lichtsterkte van een gloeilamp te vergelijken met een ledlamp. Het aantal lumen vind je terug op de verpakking.

 

Kleur van het licht

In het verleden stonden ledlampen vooral bekend om hun blauw, ongezellig en kil licht. En dat terwijl een gloeilamp juist warm en sfeervol licht geeft. Ledlampen zijn inmiddels in vele kleuren verkrijgbaar, waaronder ook de warmwitte sfeervolle kleur en daglicht. De kleurtemperatuur van een ledlamp wordt uitgedrukt in Kelvin:

  • 2700K: warm, geel licht. Ideaal voor in de woonkamer.
  • 4000K: neutraal licht. Goed voor in de keuken, badkamer en bureau.
  • 6000K: koud, blauw licht. Vooral gebruikt voor zakelijke omgevingen en winkels.

 

Levensduur van ledverlichting

Ledlampen kopen, betekent dat je ook moet kijken naar de levensduur ervan. Goedkope ledlampen hebben meestal maar een korte levensduur van 20.000 branduren, terwijl duurdere ledlampen zeker 50.000 branduren meegaan. En dat is opmerkelijk langer dan de levensduur van een normale gloeilamp (1.000 branduren) en een halogeenlamp (2.000 branduren).

 

Stralingshoek

Waar veel mensen geen rekening mee houden als ze ledlampen kopen, is de stralingshoek. De stralingshoek, ook wel lichtbundel genoemd, staat ook altijd vermeld op de verpakking. Een ledlamp met een stralingshoek van 30 graden geeft een smalle, diepe straal. Een ledlamp met een hoek van 120 graden daarentegen, geeft je juist een bredere en minder diepe straal.

 

Fitting

De meest voorkomende fittingen zijn E14, E27, GU10 en GU5.3. De fittingen E14 (klein) en E27 (groot) zijn schroeffittingen net zoals bij de traditionele gloeilampen. De GU5.3 en GU10 zijn steekfittingen. Fitting GU5.3 bestaat uit 2 kleine pinnen en is geschikt voor lampen van 12V en 230V. GU10 is voorzien van 2 dikkere pinnen en is geschikt voor lampen van 230V.

Tip: is je lamp kapot en moet ze vervangen worden? Neem je oude lamp mee en vergelijk. Zo ben je zeker dat de fitting identiek is.

 

Dimbaar of niet?

Op de verpakking staat altijd vermeld of een ledlamp dimbaar is of niet. Meestal zijn goedkope ledlampen niet dimbaar en de duurdere wel. Het is van belang dat je goed kijkt naar het minimale wattage van de dimmer en dat deze overeenkomt met het wattage van de ledlamp.

Laat je je graag bijstaan door een vakman? Hier vind je erkende vakmannen uit je buurt.

 

Zelf ledlampen kopen of de vakman inschakelen?

Het is vrij eenvoudig om naar de dichtstbijzijnde bouwmarkt te gaan en daar ledverlichting te kopen. Als je het huis niet uit wilt, kan je ook gewoon ledlampen online kopen. De vraag is echter of je er wel goed aan doet om ‘zomaar’ led lampen te kopen.

Een specialist adviseert je vakkundig over de meest geschikte ledverlichting in jouw woning. Dit doet hij door met jou een lichtplan op maat te maken. Daarnaast ben je er zeker van dat je verlichting correct geplaatst is en kan je bij eventuele problemen op hem terugvallen.

 

Led lampen kopen: prijzen

De prijzen voor ledverlichting liggen ver uit elkaar. Zo kan je een simpel led lampje al aanschaffen vanaf twee euro, maar er is ook ledverlichting van vijftig euro en meer.  Kijk vooral naar het aantal branduren van een ledlamp om eenvoudig te vergelijken. Daarnaast bepaalt ook de grootte, de lichtopbrengst en het merk de prijs van een ledlamp.

De prijzen van een vakman voor montage van ledlampen wordt bepaald door moeilijkheidsgraad van de opdracht. Een laag plafond met gemakkelijk bereikbare lichtpunten gaat sneller en is goedkoper dan een moeilijk bereikbaar plafond.

Wil je ledverlichting laten plaatsen? Dan is het verstandig om meerdere offertes aan te vragen en te vergelijken. Zo kan je vaak een mooie besparing realiseren op je aankoop. Ontvang hier maximaal 3 offertes van erkende vakmannen in je buurt.

 

 

Tip: Online kopen loont !

Op zoek naar kwalitatieve LED-lampen, gloeilampen, spaarlampen of stijlvolle armaturen? Ontdek het volledige gamma in de webshop en geniet van gratis levering en snelle verzending.

Ga naar de webshop

 

 

Offertes voor elektriciteitswerken ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende vakmannen