LED-verlichting plaatsen?
Vraag online offerte aan.

Luchtzuiverende (ioniserende) spaarlampen

In veel doe-het-zelf zaken zoals bijvoorbeeld GAMMA kan je de zogenaamde ‘ioniserende’ spaarlampen kopen. Dit zijn lampen die een speciale eigenschap hebben: ze stoten negatieve ionen uit die in principe in staat zouden moeten zijn om geurtjes, rook, stof, pollen, huisdierschilfers, bacteriën en andere onaangename effecten te vermijden.
Ioniseren is het uitzenden van elektronen, waardoor deze elektronen met de zuurstof in de kamer gaan reageren. Als gevolg krijgen we geïoniseerde zuurstof die kan reageren met bijvoorbeeld stofdeeltjes, om zodoende de binnenlucht zuiver te maken.
Er is echter nog veel ruimte voor discussie als het over ioniseren gaat, en meer bepaald over de effectiviteit van deze vorm van luchtzuivering.

 

Dit is dan gezond?

negatieve-ionenWat wel het geval is, is dat deze lampen in bepaalde gevallen kleine hoeveelheden ozon kunnen produceren en dat is ongezond is voor de mens. Volgens anderen produceert deze ozon opnieuw fijn stof, waardoor het probleem zou worden verergerd.
Langs de andere kant gaan negatieve ionen positief inspelen op onze gemoedstoestand, aangezien de zee en een bos ook negatieve ionen voortbrengen. En laat dit nu net plaatsen zijn waar we ons beter voelen.

 

Conclusie

Uit vele reacties die op het internet terug te vinden zijn, lijken deze lampen echter wel te werken, ook bij allergieën. Toch dient men er zich van bewust te zijn dat alle stofdeeltjes naar de lamp worden getrokken, waardoor het rond de lamp zwart gaat zien en het moeilijk wordt om dit op te kuisen.

 

Het gebruik

Ioniseren is geen nieuw begrip. Ioniseren met een spaarlamp is dat echter wel. Het is twijfelachtig of 1 lampje voldoende is om een volledige kamer te ‘zuiveren’, wellicht ben je beter met 2 a 3 lampen per kamer.
Luchtzuiverende spaarlampen kunnen ook gebruik worden bij lichttherapie: Zoals je misschien al weet worden we in het dagelijkse leven vaak blootgesteld aan positieve ionen die geproduceerd worden door allerlei electrische apparaten zoals airconditioning, tv’s en computers, of door luchtverontreiniging. Deze positieve ionen kunnen ook schadelijk effecten hebben op onze gezondheid: vermoeidheid, depressie, angst, migraine en astma kunnen een gevolg zijn na een langdurige blootstelling. Het zou ook nuttig zijn bij mensen die last hebben van winterdepressie.

Nota: Er bestaan ook tal van andere mogelijkheden om lucht te zuiveren (naast het openen van een raam uiteraard). Ze zijn beschikbaar als LED-plug, maar er zijn ook diverse toestellen die een luchtzuiverende werking hebben.

 

Merken

Er zijn enkele merken van ioniserende lampen die al redelijk bekend zijn en een goede reputatie hebben:

  • Curlite
  • Lightfresh;

 

Luchtzuiverende spaarlampen filmpjes

 

Tip: Online kopen loont !

Op zoek naar kwalitatieve LED-lampen, gloeilampen, spaarlampen of stijlvolle armaturen? Ontdek het volledige gamma in de webshop en geniet van gratis levering en snelle verzending.

Ga naar de webshop

 

 

Offertes voor elektriciteitswerken ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende vakmannen