Spaarlampen zonder kwik?
Het kwik dat aanwezig is in spaarlampen komt vaak ter discussie. In vorige artikelen op de website kon je al meer leren over de gevaren van het kwik dat in spaarlampen aanwezig is:
Kwik in spaarlampen:
Kwik is een gevaar voor onze gezondheid, voor het milieu en veel mensen weten niet waar ze naartoe moeten met een kapotte spaarlamp. Het zijn allemaal terechte opmerkingen en velen zoeken dus naar alternatieven en richten zich bijvoorbeeld naar LED-lampen omdat deze veel voordelen leveren. Op zich is het kwik in de spaarlamp niet zo erg: als de lamp intact blijft (niet breekt) en ook goed behandelt wordt (als klein gevaarlijk afval: naar het containerpark of een inzamelpunt brengen), maar toch stoort het vele mensen.
Spaarlampen zonder kwik:
De meest voor de hand liggende oplossing zijn natuurlijk spaarlampen zonder kwik, maar bestaat dat?
De technologie staat niet stil, en er zijn reeds ecologische spaarlampen op de markt die geen kwik bevatten. Het merk Megaman heeft een selectie “groene ring spaarlampen”. Deze spaarlampen werken met amalgaan technologie en zijn daardoor vrij van vloeibare kwik.
Amalgaan als redding:
Amalgaan kennen we van tandvullingen. De stof is ongevaarlijk en milieu neutraal tot 75°C, dus zeker op kamertemperatuur. Door de speciale koelbuis is de gebonden kwik in het amalgaan gereduceerd tot minder dan 1mg. Megaman heeft ook een silicone omhulsel rond de lampbuis aangebracht, waardoor er na een breuk van de lamp geen glasscherven of amalgaan vrijkomt.
Aangezien vloeibaar kwik schadelijk kan zijn in het geval een lamp breekt, wordt Amalgaam steeds populairder in het gebruik van de productie van energie spaarlampen. Amalgaam, welke een stabiele vaste vorm heeft, is een verbinding van kwik en een ander metaal zoals zilver. Het is een milieu vriendelijker alternatief dan vloeibaar kwik omdat kwik dampen alleen vrij komen bij een zeer hoge temperatuur. Bij kamertemperatuur is het kwik volledig verborgen in de metaal verbinding dat zelfs bij breuk niet vrij komt. De vaste vorm van Amalgaam maakt de lamp nog makkelijker en veiliger te recyclen.
De kwik in amalgaam kan worden opgevangen, gerecycled en vervolgens hergebruikt worden. Aangezien amalgaam geen kwik dampen vrij laat bij breuk, veroorzaakt het geen schade aan mens en milieu.
Conclusie:
De spaarlampen bevatten nog steeds kwik, maar in een vaste vorm en sterk gereduceerd in hoeveelheid. De spaarlamp is dus veel veiliger voor de mens en het milieu.