Welke soorten verlichting zijn er?

Verlichting is een belangrijk onderdeel van je woning. Een mooie, opvallende lamp als eyecatcher in de hal of woonkamer of juist een subtiel lampje op de tafel voor sfeerverlichting en gezelligheid.

Daarnaast heb je nog verschil in de soorten lampen. Ga je voor gloeilampen die zorgen voor een gelige gloed of ben je duurzaam en kies je voor spaarlampen? Er zijn verschillende soorten verlichting waar je uit kan kiezen. Lees hier welke verlichting echt niet mag ontbreken binnen jouw woning.

Een prijs op maat ontvangen voor het plaatsen van verlichting? ✓ Ontvang hier gratis offertes.

 

Basisverlichting

Zoals de naam het al zegt staat de basisverlichting centraal in elke woning. Dit is de algemene verlichting en zijn dan ook vaak de lampen die je het eerste aandoet als je thuis komt. Deze verlichting zorgt ervoor dat de ruimte evenredig verlicht is en activiteiten in de ruimte zoals koken of tv kijken mogelijk zijn.

Omdat basisverlichting zo’n belangrijke rol speelt in de ruimte zijn dit vaak wat grotere lampen en hangen deze in het midden aan het plafond. Hanglampen zijn dan ook uiterst geschikt voor basisverlichting.

 

Sfeerverlichting

Naast basisverlichting is er sfeerverlichting om aan te vullen qua verlichting en in de ruimte om sfeer te creëren. Dit zijn vaak vloerlampen, wandlampen of tafellampen. Naast het basislicht creert dit licht vaak de gezelligheid en knusheid in je huis. Dit licht is vaak wat gezelliger en bij plafondlampen of wandlampen kan dit licht vaak gedimd worden met een speciale dimmer.

 

Gericht licht

Als je een object extra wil belichten zoals een schilderij met een spotje of een ander kunstwerk zoals een mooie vaas of beeld, dan kan gericht licht de uitkomst zijn. Gericht licht zorgt ervoor dat dat ene object net wat meer focus krijgt in bijvoorbeeld de woon- of slaapkamer.

Voor meer licht tijdens bijvoorbeeld het lezen van de krant maak je gebruik van functioneel licht. Leeslampen of bureaulampen zijn de ideaal hiervoor. Goede verlichting is enorm belangrijk, niet alleen voor het verlichten van de lettertjes, maar ook voor je ogen.

 

Decoratieve verlichting

Tot slot is er nog decoratieve verlichting. Onder decoratieve verlichting worden lampjes verstaan zoals kerstlampjes en andere lichtsnoeren die vaak onderdeel zijn van andere meubels of objecten in de woning. Zoals de naam het al zegt, is deze vorm van verlichting gericht op decoratie en heeft daarnaast geen functioneel aspect.

Ben je opzoek naar nieuwe verlichting in je woning of ga je verhuizen en ben je opzoek naar inspiratie? Neem dan snel een kijkje in de webshop en bestel je verlichting online!

evolutie lampen

© Shutterstock.com – Evolutie lampen


Verlichting laten plaatsen?

Prijzen vergelijken loont! Ontvang hier gratis prijzen op maat van verschillende specialisten uit jouw buurt. ✓ Ontvang hier vrijblijvend offertes en vergelijk de prijzen.