LED-verlichting plaatsen?
Vraag online offerte aan.

Hoe werken LED lampen?

Een LED is een halfgeleider. Deze geeft licht wanneer er in de juiste richting stroom doorheen wordt gestuurd. Het is dus eigenlijk een elektronisch component dat rechtstreeks licht uitzendt. De kleur van dit licht hangt af van het gebruikte half-geleider materiaal.

Een led is een chip die licht geeft als er een elektrische stroom door gaat. De leds gaan veel langer mee dan een gewone gloeilamp of de spaarlamp.
Een LED is dus opgebouwd uit een chip van lichtgevend materiaal, een bedradingsframe met plaats voor de chip en een behuizing die de chip.

De LED vervangingslamp van Philips voor de gewone huishoudelijke gloeilamp is door Time Magazine aangeduid als een van de beste uitvindingen van 2009. Dat zegt toch al veel. De LED-lamp van Philips straalt dezelfde hoeveelheid licht uit als een vergelijkbare gloeilamp, maar verbruikt minder dan 10 watt en gaat 25 000 uur mee (= 25 maal langer).

Bij spaarlampen wordt de levensduur door vaak aan en uitschakelen aanzienlijk verkort. Bij led-verlichting is dit niet het geval.

De ontwikkeling van de led lamp is nog lang niet ten einde, hij is 80 procent energiezuiniger dan de gloeilamp, maar nog niet zuiniger dan de gemiddelde spaarlamp. Ook voor tl is led nog geen goede vervanger, omdat het nog duurder is en even energiezuinig.

De meeste leds zijn verkrijgbaar in warm wit en koel wit. Wit licht is namelijk samengesteld uit verschillende kleuren. Wanneer de rode componenten domineren, krijg je warm wit licht. Domineert de blauwe componenten, dan heb je koel wit licht. Koel wit licht heeft een hoger rendement, maar scoort iets lager inzake kleurweergave. Koel wit licht is ook minder gezellig. In huis kies je daarom het best warmwitte leds. Koelwitte leds zijn ideaal voor buiten.

LED lamp kapot?
Led-lampen vallen wettelijk onder dezelfde regeling als spaar- en tl-lampen. Daarom kunt u led-lampen inleveren bij speciale inzamelpunten, waaronder (gemeentelijke) inleverpunten voor klein chemisch afval.

Nog een andere vraag over LED lampen?
Bekijk het artikel met vragen en antwoorden over LED lampen.

 

Tip: Online kopen loont !

Op zoek naar kwalitatieve LED-lampen, gloeilampen, spaarlampen of stijlvolle armaturen? Ontdek het volledige gamma in de webshop en geniet van gratis levering en snelle verzending.

Ga naar de webshop

 

 

Offertes voor elektriciteitswerken ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende vakmannen