Nieuws uit Gent: gratis energiescans zijn een succes

energiescanAl 4.000 Gentenaars lieten huis controleren op warmteverlies! De gratis energiescans van de stad Gent zijn dus een succes. De wachttijden lopen op tot drie maanden.

Dat er bij de aanvragers gratis spaarlampen, radiatorfolie of spaardouchekoppen geïnstalleerd worden, zal zeker ook een rol spelen in het succes. Gentenaars die hun dak willen isoleren of dubbelglas willen plaatsen, kunnen daarvoor een heel goedkope lening tot maximaal 10.000euro krijgen (de zogenaamde groene lening).

VandenBorre is een van de vijf energieconsulenten van REGent, een vereniging die opgericht is door onder meer de stad Gent en het OCMW, om in heel Gent energiescans uit te voeren. De energieconsulenten gaan bij de mensen aan huis om te onderzoeken waar ze kunnen besparen op hun water- en energiefactuur.

‘Mensen beseffen soms niet hoeveel energie verloren gaat’, zegt VandenBorre. ‘Kijk bijvoorbeeld naar deze computer. Die is wel uitgeschakeld, maar zit nog altijd in het stopcontact. Een computer in stand-by verbruikt elektriciteit. En zo zijn er heel wat toestellen in huis. Een gsm-lader, een microgolfoven, een digibox, een tv en zelfs een Senseo-toestel, overal gaat stroom verloren. Per woning gaat het makkelijk om 120 watt. Dat is de hoeveelheid van 12 spaarlampen die dag en nacht branden.’

‘Sinds onze start werden al bijna 4.000 energiescans uitgevoerd’, zegt Hilde Van Hecke, directeur van REGent. ‘De vraag wordt steeds groter. De wachttijden bedragen tussen één en drie maanden. Energieverbruik is duidelijk een hot item. Bovendien krijgen we veel mond-tot-mondreclame.’

Bron: http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=I435I7R8

Verlichting laten plaatsen?

Prijzen vergelijken loont! Ontvang hier gratis prijzen op maat van verschillende specialisten uit jouw buurt. ✓ Ontvang hier vrijblijvend offertes en vergelijk de prijzen.