De juiste spaarlamp kiezen
Hoe kies je de juiste spaarlamp? In dit artikel worden de verschillende punten opgesomd waar je moet op letten. Via onze webshop kan je bovendien eenvoudig de geschikte lamp kiezen en bestellen. Moeten er grotere werken gebeuren? Aarzel dan niet om een gratis offerte aan te vragen en zo de prijzen te vergelijken.
In het begin was de spaarlamp wel erg interessant omdat die veel langer meeging en ook veel minder stroom verbruikte, maar de formaten ervan waren onaantrekkelijk en lomp. Dit is gelukkig veranderd. Er bestaan nu spaarlampen in allerlei formaten en er is voor elke lamp wel een passende verlichting te vinden. Maar met de verschillende formaten en omdat elk bedrijf deze nu fabriceert, lijkt het uitzoeken van de juiste lampen op het zoeken naar de naald in de hooiberg.
Als je eenmaal weet wat alle begrippen betekenen is het makkelijk, maar in begin zijn de woorden Lumen, energielabel, kleurtemperatuur, lichtuitstraling en Kelvin erg verwarrend.
Welk energielabel kiezen?
Goedkopere lampen hebben soms een kortere levensduur en vaak duurt het langer voordat de lamp in zijn volledige helderheid straalt. De normale gloeilamp had de energielabel E, de spaarlamp merendeels A. A is vele malen zuiniger in het energieverbruik als E. Ook over de fittingen kan er verwarring ontstaan. E14 en E27 zijn nu de aanduidingen voor de fittingen. De E27 is de normale grote fitting en de E14 is de kleine fitting. Voor liefhebbers van spots in het plafond, ook deze bestaan in spaarlamp-vorm.
Kleurtemperatuur
Zoals ook bij verf voor de muren verschillende witte tinten bestaan, bestaan er ook voor de spaarlampen verschillende witte lichtvormen. Dit wordt kleurtemperatuur genoemd en wordt uitgedrukt in Kelvin. Hoe hoger deze waarde is hoe koeler het licht is. Warmwit heeft een waarde tot 3000 Kelvin en komt het meest overheen met de eerdere gloeilamp. Friswit zit rond de 4000 kelvin en is handig in garages en fabriekshallen. Koelwit lijkt het meest op het normale daglicht en heeft een hogere waarde als 4000 Kelvin. Merendeels wordt voor warmwit in huis gekozen, vanwege de gezellige warme sfeer die het geeft. Een belangrijke tip is: als je ervoor kiest dat je interieur overal hetzelfde verlicht is, kun je beter alle lampen van dezelfde fabrikant kopen. Dit omdat er toch verschillen bestaan onderling.
Welke wattage kiezen?
Op de verpakking van de lamp staan altijd twee watt waardes. De eerste geeft het wattgetal aan van de spaarlamp en de tweede van de eerdere gloeilamp. 60 Watt is dan ook meestal 12 Watt, 40 Watt komt overeen meteen 9 Watt spaarlamp. Dat houdt in dat waar eerder meer Watt nodig waren voor de behoefde van de lichtbron, is nu minder Watt nodig met hetzelfde resultaat.
Dimbare verlichting
Voor een dimbare verlichting bestaan er speciale spaarlampen. De normale spaarlamp is niet geschikt als dimbare lamp. Er zijn twee types dimbare spaarlampen. De een wordt aangesloten op een klikschakelaar, dat houdt in dat er een aantal stappen zijn om te dimmen en de andere is soepel te dimmen. Dimbare spaarlampen zijn wel veel duurder als gewone spaarlampen en het licht heeft vaak niet de gewenste warmte, maar ze kunnen meestal wel in de al bestaande installatie gebruikt worden.