LED-verlichting plaatsen?
Vraag online offerte aan.

Nieuw lichtplan zorgt voor lagere belasting van het lichtnet.

Je hebt het wellicht al opgevangen in het nieuws: een nieuw lichtplan moet er voor zorgen dat er energie bespaart wordt door ‘s nachts de verlichting uit te schakelen op autostrades.

Een miljoen spaarlampen van 50 watt (of de belasting van het elektriciteitsnet door 50.000 gezinnen) is het vermogen dat door het nieuwe lichtplan op de Vlaamse snelwegen minder verbruikt zal worden.

Vanaf midden juli gaat het licht uit op het grootste deel van de Vlaamse autosnelwegen. Enkel aan op- en afritten, plaatsen waar de afstand tussen op- en afritcomplexen minder dan drie kilometer is en daar waar de federale politie en het Agentschap Wegen en Verkeer het nodig achten, blijft de verlichting branden.

Elia geeft mee dat de verlichting op Belgische snelwegen een vermogen van 120 megawatt op het electriciteitsnetwerk inneemt. De netbeheerder schat dat door het nieuwe lichtplan van minister van Mobiliteit Crevits (CD&V) zo’n 50 megawatt aan vermogen minder verbruikt zal worden. Dat is het vermogen van 1 miljoen spaarlampen van 50 watt, of de belasting van het net door 50.000 gezinnen, schat Elia.

Geen problemen op het net
In de zomer brandde het licht op de Vlaamse snelwegen tussen 22 uur en middernacht. Het nieuwe lichtplan zou op die tijd in totaal ongeveer 100 megawattuur besparen. Het mindere verbruik zal geen problemen op het net veroorzaken, meldt Elia nog.

 

Tip: Online kopen loont !

Op zoek naar kwalitatieve LED-lampen, gloeilampen, spaarlampen of stijlvolle armaturen? Ontdek het volledige gamma in de webshop en geniet van gratis levering en snelle verzending.

Ga naar de webshop

 

 

Offertes voor elektriciteitswerken ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende vakmannen