LED-verlichting plaatsen?
Vraag online offerte aan.

Steun zonnepanelen gaat versneld omlaag

Minister van Energie Freya Van den Bossche had de versnelde afbouw voorgesteld. Volgens de sp.a-politica zijn zonnepanelen nog steeds overgesubsidieerd, en dat heeft een negatieve impact op de elektriciteitsfactuur en leidt soms tot overdreven winsten.

Wie enkele jaren geleden zonnepanelen plaatste, kreeg nog 450 euro per groenestroomcertificaat (1 megawattuur geproduceerde stroom). Maar omdat zonnepanelen goedkoper werden, werd beslist de steun terug te schroeven. Zo daalde de waarde van een groenestroomcertificaat vanaf 2010 tot 350 euro en was voorzien dat die waarde vanaf 2011 stelselmatig verder zou dalen.

Maar omdat er nog steeds sprake is van oversubsidiëring, wordt het steunbedrag versneld afgebouwd. Voor grote zonneparken, die vaak “onverantwoorde winsten” maken, valt de steun stapsgewijs maar toch vrij drastisch terug van 330 euro begin 2011 tot 90 euro vanaf 2013. Voor gezinnen en kmo’s verloopt de daling minder snel: van 330 euro begin 2011 naar 190 in 2013 en uiteindelijk 90 euro vanaf 2016. De eerste stapsgewijze verlaging is voorzien vanaf april 2011.

Het zal voortaan 8 à 10 jaar duren voor de investering in zonnepanelen is terugverdiend. Nu is dat op zo’n 5 à 6 jaar. Volgen Van den Bossche blijft investeren in zonnepanelen rendabel, maar wordt de oversubsidiëring weggewerkt.

Terwijl de steun voor zonnepanelen versneld wordt afgebouwd, zullen andere en nieuwe technologieën zoals vergisting en warmtekrachtkoppeling meer ondersteund worden. Aan de steun voor windenergie en biomassa verandert er niets.

 

U heeft interesse in zonnepanelen?

Dan kan u steeds een offerte vragen door onderstaand formulier in te vullen en kijken of dit in uw plannen past. U kan op deze manier maximaal 4 offertes ontvangen en vergelijken.
[offerte-zonnepanelen]

 

 

Tip: Online kopen loont !

Op zoek naar kwalitatieve LED-lampen, gloeilampen, spaarlampen of stijlvolle armaturen? Ontdek het volledige gamma in de webshop en geniet van gratis levering en snelle verzending.

Ga naar de webshop

 

 

Offertes voor elektriciteitswerken ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende vakmannen