Laat er geen gras over groeien
Wie een siertuin en moestuin heeft, zal merken dat er niet alleen heel wat handenarbeid in kruipt. Een siertuin en moestuin produceert ook heel wat afval. Gelukkig kan je dit groenafval redelijk goed verwerken.
Met het snoeihout kan je schuttingen maken, riet en bamboe hebben het voordeel dat ze kunnen gebruikt worden als insectenhotel en als materiaal voor de moestuin (bamboestokken om je tomaten te ondersteunen of je bonen laten langs op te klimmen).
Gras is echter minder interessant. Wij maaien elke week ons gazon en als je niet oplet, dan zou dat heel wat afval kunnen produceren. Grote stukken gras zijn zeker geen interessante optie, aangezien het veel werk geeft én afval. Je kan je grasafval beperken door de volgende maatregelen te nemen:
- Zorg ervoor dat de oppervlakte van je gazon zo beperkt mogelijk is. Dit kan je doen door ten eerste voldoende bodembedekkers en siertuin aan te leggen. Struiken, bomen en bloemen geven kleur aan je tuin en bevorderen ook de biodiversiteit.
- Een moestuin is ook oppervlakte die je anders in gazon omzet. Het groenafval van een moestuin wordt ook gesmaakt door konijntjes, kippen enz. Je moet alleen oppassen met het loof van aardappelen, aangezien dat dit wel giftig is.
- Als je een grasmaaier moet kopen kan je beter kiezen voor een mulcher. Deze machines gaan het gras superfijn hakken en de overschotten terug tussen het gras verdelen. Je hebt een automatische bemesting én de groei van mos wordt afgeremd.
- Je kan ook opteren voor traaggroeiend gras. Dit is de laatste stap in de strijd tegen veel grasafval.
- Tot slot is composteren de oplossing om al het grasafval (wat dan nog beperkt is) te verwerken. Voldoende omzetten met een hark of haak is wel de boodschap, want grasafval heeft wel de neiging om dicht te slaan en dan een anaerobe verwerking te bekomen (mest in plaats van compost).