Stop de kurkstop niet in de vuilbak
Heel wat mensen gooien nog steeds dingen in de vuilbak die er eigenlijk niet thuishoren. Glas moet in de glasbol, PET-flessen in de PMD-fractie en biologisch afval kan je in een groencontainer (GFT; Groenten Fruit en Tuinafval) gooien, of beter nog, op een composthoop of aan je kippen. In de restfractie kan je dus best eigenlijk alleen dingen gooien die geen tweede leven kunnen krijgen. Kurk kan dat echter wel. Gebruikte kurkstoppen van wijnflessen kan je ten eerste bijhouden in een glazen bokaal (zoals wij dit doen). Je hebt bovendien nog een decoratieve versiering in huis (in heel wat sjieke restaurants heb ik dit trouwens al zien staan). Maar je kunt de kurken verzamelen en ze dan naar het containerpark brengen. Het kurk wordt dan vermalen tot granulaten en komt dan terug op de markt als isolatiemateriaal.
We kunnen kurk best bekijken als een duurzame grondstof. Ten eerste komt de meeste kurk uit Portugal en Spanje en heeft het dus al een hele weg afgelegd. Maar kurkeiken geven pas een bruikbare bast in kurk na 50 jaar. Na het oogsten van deze schors heeft de boom vervolgens 10 jaar nodig om te herstellen. Aangezien kurk ook de laatste tijd aan een sneller tempo wordt ontgonnen, worden de bomen gevoeliger voor schimmelinfecties.
Gooi dus kostbare kurk niet meer in de vuilbak maar verzamel het in huis totdat je voldoende hebt om het eventueel naar het containerpark te doen.