Regenwater opvangen
Veel mensen bezitten een tuinhuisje als ze een tuin hebben. Het kan dan nuttig zijn om dat tuinhuisje te voorzien van dakgoten en het regenwater op te vangen in regentonnen. Het grote voordeel hiervan is dat je heel snel water bij de hand hebt als je in de tuin moet gieten, de dieren water geven (wij gebruiken het als drinkwater voor onze kippen en konijnen) en om iets af te spoelen.
Aangezien wij nog op zoek zijn naar een tweede grote regenton, zijn we eens rondom ons gaan kijken. En er zijn inderdaad heel wat mogelijkheden. Zo bestaat er zelfs een regenzuil. Dit is een regenton die niet zo breed is maar vooral hoog, waardoor je een hoge waterkolom krijgt en dus meer druk op het water. Onderaan is de regenzuil voorzien van een kraan en je kan er een tuinslang op aansluiten. Zo heb je van nature waterdruk om in de tuin te sproeien.
Je hebt natuurlijk ook systemen die je niet meer ziet en gewoon in de grond kunt inbouwen, net zoals de regenput van je woning. Voordeel van deze systemen is dat je kunt gaan naar zeer grote volumes en dat het niet in het zicht of de weg staat. Nadeel is dat je het water nadien moet oppompen (elektrisch of met de hand) wat je niet hebt met een gewone regenton met een kraantje.
Sowieso raden wij aan om regenwater te gebruiken. Het water is heel zuiver, gaat geen kalk doen aanslaan, en is vanzelfsprekend gratis. Maar door regenwater te gebruiken moet je ook geen kostbaar leidingwater (drinkwater) verspillen aan het gieten van je moestuin.
Je kunt ook regenwater opvangen in een vijver of open regenopslag. Wel opletten met spelende kinderen. Uit veiligheidsoverweging hebben wij daar nooit voor gekozen. Als het niet te diep is, zoals in de volgende video, dan kan het zelfs een meerwaarde zijn voor de kinderen. Je kan het water ook naar een overdekte regenton afleiden. Voordeel is wel dat je hiermee extra natuur in de tuin lokt.