LED-verlichting plaatsen?
Vraag online offerte aan.

40 ton CO2-besparing dankzij de ecocheques

Met ecocheques kan je milieuvriendelijke producten kopen. Ook spaarlampen kan je hiermee kopen. Dit levert een besparing op, op het verbruik van koolstofdioxide. Lees het zelf maar in onderstaand gevonden artikel van De Standaard:

Het voortbestaan van de ecocheques staat ter discussie. Ze werden begin 2009 door bonden en werkgevers in het leven geroepen als fiscaal gunstige koopkrachtverhoging met een milieuvriendelijk doel. Maar de kmo-federatie Unizo en de handelsfederatie Comeos (het vroegere Fedis) zouden de ecocheques liever vervangen zien door een netto loonsverhoging.

Volgens Sodexo zou dat jammer zijn. ‘Liefst 63 procent van de ruim één miljoen werknemers die ecocheques kregen, heeft ze al uitgegeven, voornamelijk aan spaarlampen, koelkasten, fietsen en spaardouchekoppen. En dat heeft het milieu geen windeieren gelegd’, zegt Jos Trippaers, directeur bij Sodexo Pass Belgium.

Volgens Jan Janssen van CO2logic hebben de vijf producten die het meest met ecocheques werden gekocht – spaarlampen, koelkasten, fietsen, spaardouchekoppen en led-tv’s – voor een totale CO2-besparing per jaar gezorgd van 41.101 ton. ‘Dat is het volume van 7.000 Atomiumbollen gevuld met koolstofdioxide of de uitstoot van een auto waarmee u 5.100 keer rond de aarde rijdt.’

Tweede conclusie van het onderzoek: ecovriendelijke producten leveren een mooie financiële besparing op als u ze afzet tegen de totale levensduur van de producten. ‘De besparing wordt almaar groter naarmate de gebruiksfase langer wordt. De spaardouchekop is daar een mooi voorbeeld van: die doet u in vijftien jaar bijna 2.952 euro besparen aan water en aan verwarmingskosten om het stadswater op de gewenste temperatuur te brengen.’

Of neem de fiets, want ook die kunt u met ecocheques betalen. ‘We gingen uit van 520 korte verplaatsingen van minder dan 7,5 kilometer – dat is 65% van het totale aantal korte verplaatsingen van de gemiddelde Belg per jaar. In de wetenschap dat een fiets tien jaar meegaat, bedraagt het financiële voordeel voor de fietsende consument 1.688 euro.’

Niet toevallig dat net nú, tijdens het lopende sociaal overleg tussen werkgeversfederaties en vakbonden, Sodexho en CO2logic de balans opmaken nu de ecocheques ongeveer anderhalf jaar bestaan.

 

 

Tip: Online kopen loont !

Op zoek naar kwalitatieve LED-lampen, gloeilampen, spaarlampen of stijlvolle armaturen? Ontdek het volledige gamma in de webshop en geniet van gratis levering en snelle verzending.

Ga naar de webshop

 

 

Offertes voor elektriciteitswerken ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende vakmannen