Kiezen voor groene warmte

Met het motto “Kies voor groene warmte” willen de mensen van energiesparen.be iedereen “warm” maken om een zonneboiler te plaatsen. Voor de leken nog eventjes het onderscheid. Je hebt namelijk twee soorten zonnepanelen, namelijk thermische en elektrische.

 

Verschil Thermische en Elektrische zonnepanelen:

Een thermisch zonnepaneel of het principe van de zonneboiler / zonnecollector. Dit zijn voornamelijk zwart gekleurde platen waar buizen doorheen lopen met een vloeistof (soms water, soms glycol, afhankelijk van het type). De vloeistof neemt de warmte van de zon op (zoals een zwarte zak met water, die warm wordt wanneer het in de zon hangt) en gaat hiermee je sanitair warm water opwarmen. De winst zit hier vooral in de grote besparing.

Een elektrisch zonnepaneel of PV-paneel (Photo Voltaïsch). Deze panelen zetten licht rechtstreeks om in elektriciteit, waarbij je de opgewekte elektriciteit kan gebruiken voor je eigen huishoudtoestellen. Het overschot aan energie kan je ook terugsturen naar het elektriciteitsnet, waarbij je elektriciteitsmeter achteruit zal draaien. Hierbij kan je geld verdienen met de opgewekte energie.

Heel wat bekende gezichten hebben hun schouders gezet onder het initiatief om vandaag zwarte plastic zakken uit te delen aan de mensen, om zo de zonneboiler onder de aandacht te brengen. Een zonneboiler is veel goedkoper dan een PV-installatie en gaat ook sneller zijn geld terugverdienen. Natuurlijk kan je dit ook combineren met elkaar, zodat je energieverbruik voor elektriciteit én warmte daalt.

Je kan trouwens ook een zonnezak (voor buiten) kopen die herbruikbaar is, in plaats van een zak waar je gaatjes moet in prikken. Dit is vooral interessant voor op de camping of op de boot. In de volgende video wordt trouwens nog eens goed uitgelegd wat het verschil is in zonnepanelen. Tot mijn grote verbazing moet ik ook vaststellen dat sommige media de dingen nog altijd door elkaar halen.

 

 

Verlichting laten plaatsen?

Prijzen vergelijken loont! Ontvang hier gratis prijzen op maat van verschillende specialisten uit jouw buurt. ✓ Ontvang hier vrijblijvend offertes en vergelijk de prijzen.