LED-verlichting plaatsen?
Vraag online offerte aan.

Prijs van spaarlampen tot een kwart hoger!

De laatste weken wordt het nieuws overspoelt. Wellicht heb je het al gehoord: de prijs van spaarlampen gaan fors stijgen. Van brutaliteit en winstbejag gesproken !

Net nu de gloeilamp van 60 watt definitief is verdwenen (per 01 september 2011) laat de Duitse lampenfabrikant Osram weten de prijzen voor spaarlampen op te trekken. Inclusief een prijsverhoging van het voorjaar, zullen de spaarlampen tot 25 procent duurder worden. Het Nederlandse Philips kondigde eveneens aan dat de prijzen in de komende maanden zullen stijgen. Philips begon echter al op 1 augustus met het informeren van zijn klanten. Het gaat om prijsverhogingen van maximaal 25 procent. Volgens Philips blijven spaarlampen voordeliger dan de traditionele gloeilampen, omdat ze minder energie verbruiken en een langere levensduur hebben.

De woordvoerders van zowel Osram als Philips benadrukken beiden wel dat het Europese verbod op de gloeilampen van 60 watt niet de reden is voor de prijsstijging, maar dat die gezocht moet worden bij de duurdere grondstoffen.

Hoe fors de prijsstijging doorgerekend zal worden aan de consument, hangt wellicht af van de handelaars. Uit ervaring weet iedere consument dat dit hoogstwaarschijnlijk een verhoging met zich meebrengt die even hoog of zelfs hoger zal zijn.

 

verschillende soorten lampen

De gloeilamp

Eerder al verdwenen ook de gloeilamp van 100 en 75 watt uit de winkel. Vanaf 1 september 2012 is het de beurt aan de gloeilampen van 7 tot 40 watt. Dit najaar en in 2012 zullen de Europese consumenten enkel nog de keuze hebben tussen spaarlampen, leds en halogeenlampen. Tegen 2016 zullen ook de laagefficiënte halogeenlampen moeten verdwijnen.

Agoria, dat de Belgische verlichtingsproducenten vertegenwoordigt, toont zich woensdag tevreden “dat de Europese instanties rekening hebben gehouden met de technische mogelijkheden van de producenten en het verbod op gloeilampen gefaseerd invoeren”. Spaarlampen kosten meer in de winkel, maar Agoria wijst erop dat die hogere prijs “zo terugverdiend wordt” door hun lagere energieverbruik en langere levensduur: moderne spaarlampen besparen tot 80 procent en kunnen tot vijftien keer langer meegaan dan de klassieke gloeilamp.

 

Verdwijnen van gloeilamp heeft averechts effect?

Het verdwijnen van de klassieke gloeilampen heeft een averechts effect. Gezinnen zullen het verlies aan warmte van de gloeilampen compenseren door hun verwarming enkele graden hoger te zetten. Uit een rapport van het Energieonderzoekcentrum Nederland blijkt dat de CO2-uitstoot daardoor zelfs toeneemt. Volgens hen zal het nog zeker tot 2020 duren vooraleer het uitdoofbeleid voor gloeilampen een gunstig effect heeft.

Een tegenreactie.
Volgens Philippe Huybrechts, klimatoloog aan de Vrije Universiteit van Brussel, klinkt het rapport van het Nederlandse onderzoekscentrum de tegenstanders van het uitdoofbeleid voor gloeilampen wellicht als muziek in de oren. ‘Dit is een argument. Een ander is dat spaarlampen niet zo energiezuinig zouden zijn wanneer je ze telkens voor korte periodes laat branden’, zegt hij. ‘Maar mij lijkt het bijzonder sterk dat het verlies aan warmte van de gloeilampen daadwerkelijk gecompenseerd zal worden door de verwarmingsketels. Dit betoog geldt immers alleen in de winter en in minder goed geïsoleerde woningen. En dat terwijl het aantal supergeïsoleerde gebouwen de volgende jaren alleen maar zal toenemen.’

Bovendien, zegt Huybrechts, zijn gloeilampen als kleine kacheltjes. ‘Ze geven licht, maar zetten vooral enorm veel energie om in warmte. Spaarlampen zijn tot zeven keer zuiniger. Bovendien zijn de spaarlampen van nu niet meer dan een eerste stap in meer zuinige verlichting. De volgende generatie led-lampen verbruiken maar een paar watt om dezelfde lichtintensiteit te bereiken als de gloeilampen.’

 

Samenvatting:

Tegen 2020 komt er een omwenteling in de verlichtingssector. Leds worden als eerste genoemd om een opvallende intrede in ons dagelijks leven te maken. In Europa zijn leds vandaag al het best ingeburgerd in Nederland. Daar werken 7 op de 10 lichtpunten al met leds. Tilburg, met zijn 200.000 inwoners, heeft voor haar grondgebied alleen bijvoorbeeld een miljoen euro geïnvesteerd in de aankoop van 2.400 leds, goed voor een daling van de energiefactuur met 26%, hetzij 22.000 euro per jaar. En, niet te vergeten, een vermindering van de CO2-uitstoot met 56.000 kg per jaar.

Online kopen is wellicht nog de goedkoopste oplossing. Bekijk ons overzicht van webwinkels waar zowel spaarlampen als LED-lampen verkocht worden op deze pagina.

 

Tip: Online kopen loont !

Op zoek naar kwalitatieve LED-lampen, gloeilampen, spaarlampen of stijlvolle armaturen? Ontdek het volledige gamma in de webshop en geniet van gratis levering en snelle verzending.

Ga naar de webshop

 

 

Offertes voor elektriciteitswerken ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende vakmannen