LED-verlichting plaatsen?
Vraag online offerte aan.

Lichttherapie

Lichttherapie klinkt je misschien bekend in de oren van naam, maar weet je ook wat het precies betekend? Laat ons eerst nagaan wat lichttherapie nu is:
Lichttherapie is de behandeling van een ziekte, meestal een huidziekte, met behulp van (zichtbaar of (meestal) ultraviolet) licht. Het helpt tevens tegen winterdepressie. Een depressie uit zich in allerlei klachten, waaronder somberheid, prikkelbaarheid, vermoeidheid, energieloosheid, futloosheid en een toegenomen slaapbehoefte.
Daarnaast meldt men vaak verlies van interesse en afname van de behoefte aan sociale contacten met anderen. Lichttherapie is een uitgelezen middel om deze klachten te behandelen. Ter voorkoming is ook het gebruik van een lichtwekker aan te bevelen.

Je kan je dus inbeelden, dat het soms moeilijk is: Wie anders zo goed presteert en actief is in de zomer, wordt dan een geheel andere persoon in de winter. Dit kan doorwegen op het professionele leven, maar ook in een relatie kan het moeilijke momenten met zich meebrengen. Het kan zelfs zo zijn dat het niet zozeer gaat om echte gevoelens van somberheid en winterdepressie, maar om een seizoensgebonden gevoel van moeheid en energieverlies. Ook dan is lichttherapie vaak effectief.

Een winterdepressie is vooral te wijten aan een gebrek aan licht: De dagen zijn korter en veel donkerder. Licht -of de afwezigheid ervan- veroorzaakt biochemische veranderingen in ons lichaam die van invloed zijn op ons algemene gevoel van welbevinden. Opmerkelijk is echter wel dat vrouwen hier het meeste last van hebben: maar liefst twee keer zoveel vrouwen als mannen hebben last van een ‘winterdipje’. Je kan hier proberen om af en toe onder de zonnebank te gaan, maar aangezien dit licht anders is dan het natuurlijk licht, is dit niet voor iedereen een optie.
Aangezien een burnout en een winterdepressie gelijkenissen vertonen, zou lichttherapie ook daar nuttig zijn. Een burnout bestaat grofweg uit drie verschijnselen: uitputting, cynisme en verminderde bekwaamheid. Volgens cijfers heeft 10 procent van de beroepsbevolking er last van.

 

Onze huid en tekenen van ouderdom

Lichttherapie wordt ook gebruikt om tekenen van huidveroudering krachtig en langdurig tegen te gaan. Huidveroudering en de vorming van rimpels wordt voorzaakt door het gegeven dat de huid naarmate men ouder wordt minder goed in staat is om de huidbouwstenen collageen en elastine aan te maken.
Om de vorming van rimpels en andere tekenen van huidveroudering af te remmen en te verminderen moet de productie van collageen en elastine worden gestimuleerd. Lichttherapie, waarbij licht wordt uitgezonden op de specifieke golflengte van 660 nanometer (rood) blijkt hiervoor een effectieve en natuurlijke methode.
Daarnaast wordt lichttherapie ook gebruikt in de strijd en preventie van acne en lichttherapie wordt ook vaak gecombineerd met een zalftherapie om de effectiviteit te verhogen in de behandeling van psoriasis.

 

De behandeling

Lichttherapie is een methode waarbij met behulp van zeer intensief licht, via het netvlies in het oog, bepaalde gebieden in de hersenen worden gestimuleerd tot activiteit.
Er is echter nog steeds onduidelijkheid wanneer je dit moet doen: in de ochtend (algemeen aanvaard) of in de middag. Het mag zeker niet ‘s avonds gebeuren omdat het zou kunnen lijden tot problemen om in te slapen. Aangezien lichttherapie toch als doel heeft jezelf op te laden en energieker te maken kan je dat het best zo vroeg mogelijk toepassen.
Als je nog geen klachten hebt die op winterdepressie kunnen leiden, dan is lichttherapie ook overbodig. Indien je echter toch klachten begint te ondervinden, dan kan je er niet snel genoeg aan beginnen. Indien je in vorige seizoenen reeds klachten hebt gehad, dan kan je preventief in de daaropvolgende winterseizoenen de behandeling voortzetten.
Over de tijdsduur van de behandeling bestaat echter nog een discussie. In de praktijk wordt een behandeling van 1 week voorzien. Indien er na deze week nog steeds klachten zijn, dan wordt de behandeling verlengd indien nodig.

Optioneel: Start de dag met een daglichtwekker! De wekker is eigenlijk geen lichttherapie, maar wie een gebrek aan zonlicht ondervind kan dit misschien nuttig vinden. De lichtwekker bootst het natuurlijk daglicht na en dat is prettiger om mee op te staan.

Nota: raadpleeg steeds een huisarts als je overweegt om een lichttherapie behandeling te ondergaan. Zij zullen je zeker verder kunnen helpen. Onjuist gebruik, of in combinatie met bepaalde medicijnen (o.a. medicijnen voor psychische klachten) kunnen schade berokkenen aan het netvlies.

 

Tip: Online kopen loont !

Op zoek naar kwalitatieve LED-lampen, gloeilampen, spaarlampen of stijlvolle armaturen? Ontdek het volledige gamma in de webshop en geniet van gratis levering en snelle verzending.

Ga naar de webshop

 

 

Offertes voor elektriciteitswerken ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende vakmannen