Uitleg van het begrip: Lumen

Het lumen (symbool: lm) is de eenheid voor lichtstroom. Net zoals we lengte of massa van een object, het vermogen van een machine, de snelheid van een projectiel, … kunnen meten, is het ook mogelijk om de hoeveelheid licht te bepalen die een lichtbron per seconde uitstraalt. Deze hoeveelheid licht wordt de lichtstroom of lichtflux genoemd en wordt uitgedrukt in lumen (lm).

Een lichtbron straalt een hoeveelheid energie in verschillende golflengten uit.Een klein deel van die golflengten is in beperkte mate zichtbaar voor het menselijk oog en wordt ‘licht’ genoemd. Men dus naar de uitgestraalde energie van de lichtbron, terwijl er rekening wordt gehouden met een correctiefactor (die varieert tussen 0 en 1) die uitdrukt in welke mate we de energie in een bepaalde golflengte kunnen waarnemen.

lumenLichtstroom is een maat voor de totale hoeveelheid licht in een lichtbundel. Lichtsterkte is een maat voor de lichtdichtheid. Bekijkt men een deel van een lichtbundel dan heeft dat deel een kleinere lichtstroom (in lumen) maar (in principe) dezelfde lichtsterkte als de hele bundel.

Samengevat: De lichtstroom is de hoeveelheid licht die een lichtbron per tijdseenheid uitstraalt, in alle richtingen.

Elektriciteitswerken laten uitvoeren? Vraag hier uw prijs:

Wil je LED verlichting laten plaatsen of elektriciteit laten aanleggen / vernieuwen? Maak nu gebruik van onze online offerteservice en vraag vrijblijvend prijzen en voorstellen aan op maat van jouw project.