Kwikdamp in spaarlamp kan tot 10 weken gevaarlijk zijn.

De dosis kwikdampen die bij een gebroken spaarlamp vrijkomt, is veel hoger dan oorspronkelijk gedacht. Dat kan gevaarlijk zijn voor de gezondheid, zegt de werkgroep Spaarlampramp aan VRT-radio. De werkgroep baseert zich op een studie in het wetenschappelijke blad Environmental Engineering Science. Het antigifcentrum vindt dat de werkgroep onnodig angst creëert.

Volgens de studie blijft het vrijgekomen kwik nog wekenlang in de lucht hangen. Het kwik zou worden geabsorbeerd door tapijten en gordijnen. In een slecht verluchte ruimte kan de vrijgekomen hoeveelheid kwik daardoor de gezondheid schaden.

De werkgroep Spaarlampramp vraagt Europa om het nakende verbod op gloeilampen uit te stellen. Vanaf september is de verkoop van gloeilampen van 60 Watt verboden. Volgend jaar volgen ook de gloeilampen van 25 en 40 Watt. Gloeilampen van 75 en 100 Watt zijn al verboden.

spaarlampAntigifcentrum
Dokter Geert Verstegen van het antigifcentrum waarschuwt voor overdrijving: ‘dit artikel creëert onnodig angst bij de bevolking.’ Volgens Verstegen is een overschrijding van de blootstellingsnorm voor levenslange blootstelling gedurende een korte periode, zoals het artikel omschrijft, niet noodzakelijk schadelijk voor de gezondheid.

‘Vergelijk dit met zoutinname: men raadt maximaal 6 gram per dag aan, maar als men enkele dagen 7 gram zout eet, dan schaadt dit nog niet de gezondheid’, aldus Verstegen. Als men de ruimte voor een korte periode verlucht is er volgens de dokter zelfs helemaal geen sprake van een verhoogde blootstelling.

Bron: De Standaard

 

Verwante artikelen op deze website:

  • Meer over het kwik in spaarlampen
  • Kunnen spaarlampen je ziek maken?
  • Spaarlampen zonder kwik?

Verlichting laten plaatsen?

Prijzen vergelijken loont! Ontvang hier gratis prijzen op maat van verschillende specialisten uit jouw buurt. ✓ Ontvang hier vrijblijvend offertes en vergelijk de prijzen.