Anti-allergie: Yoghurtmatras houdt huisstofmijt uit je bed
Een door Belgische bedrijven ontwikkelde matras zou weleens het definitieve antwoord kunnen bieden op de plaag van de huisstofmijt. Die matras wordt gedrenkt in een bad met miljoenen goedaardige bacteriën die we ook kennen uit allerlei gezonde yoghurts.
Een recente test wees uit dat nu al 24 procent van de bevolking allergisch is voor de huisstofmijt. Die vervelende kleine griezels nestelen zich bij voorkeur in de slaapkamer, waar ze zich te goed doen aan de minuscule huidschilfers die we iedere nacht op onze matras achterlaten. Het zijn de uitwerpselen van de mijten die een eiwit bevatten dat de allergische reactie veroorzaakt.
Tien jaar rustige tijden tegemoet.
Dankzij wetenschappelijk onderzoek aan de Gentse universiteit is er nu een matras op de markt die tien jaar lang de huisstofmijt uit de omgeving van je bed weghoudt. Niet met gevaarlijk chemisch spul, maar op puur biologische wijze. Meer bepaald door de matras vol te laden met een kolonie bacteriën, die zich lekker volvreten met de uitwerpselen van de mijten.
De kiem van de probiotische matras werd gelegd in het laboratorium van professor Willy Verstraete, hoofd Microbiële Ecologie en Technologie aan de Universiteit Gent.
‘We leven nog altijd met de middeleeuwse gedachte dat alle bacteriën slecht zijn’, aldus de professor. ‘Onterecht, want voor elke gevaarlijke bacterie leven er honderdduizend goedaardige vreedzaam in ons lichaam. We zijn nu tot het inzicht gekomen dat we die brave bacteriën misschien wel kunnen gebruiken om de slechte te bestrijden.’
Een van die brave beestjes is nu ingezet in de strijd tegen de huisstofmijt. Het gaat om de ordinaire bacillus, een neefje van de alom geliefde bacil die voorkomt in yoghurt.
Miljoenen bacillen
Drie Belgische bedrijven sloegen drie jaar geleden de handen in elkaar om een matras te ontwikkelen waaraan miljoenen van die bacillen zijn vastgehecht. De firma Chrisal uit Lommel levert de bacillenzaadjes, Devan Chemicals uit Ronse propt ze in microscopisch kleine capsules en Bekaert Textiles uit Waregem dompelt de matrassen onder in een bad met miljoenen van die capsules.
‘Door op de matras te bewegen worden de capsules opengewreven, zodat de zaadjes vrijkomen en zich kunnen ontwikkelen tot bacillen’, zegt Philip Ghekiere van Bekaert Textiles. ‘Die bacillen voeden zich met de eiwitten uit de uitwerpselen van de huisstofmijt. Het duurt tien jaar voor alle capsules zijn opengewreven, ongeveer de levensduur van een matras.’
De vernieuwende matras werd in mei voorgesteld op een buitenlandse beurs en kreeg meteen een prijs voor innovatie. De probiotische ‘yoghurtmatras’ is ondertussen verkrijgbaar in de slaapwinkel en kost niet meer dan een gewone matras.