Uitleg van het begrip: Kelvin.
Uitleg van het begrip KELVIN:
In vaktermen gebruikt men het begrip ‘Kelvin’ wel eens als het over het kleur van licht gaat. Je kan het vergelijken met de temperaturen Celsius die in graden worden uitgedrukt.
Bij Kelvin moet je er wel op letten: Hoe hoger de waarde, hoe koeler (en dus ook blauwer) het licht. Algemeen beschouwd vinden we in de verlichting meestal de waarden van 6500 tot 2500 terug.
Hoe gebruiken we Kelvin?
Kelvin staat meestal aangeduid op de doos (of op de lamp zelf) met een code. Meestal vind je deze terug net naast het wattage van de lamp. De meest voorkomende codes zijn: 827, 830, 840.
Als we het eerste cijfer laten vallen en 2 nullen toevoegen, bekomen we de Kelvin van de lamp.
Stel: met code 827 komen we tot de conclusie dat de lamp 2700 kelvin uitstraalt.
[table “7” not found /]
De RA-waarde: het eerste cijfer van de code.
Het eerste cijfer van de code noemt men de RA-waarde. Deze duidt aan hoe goed de lamp kleuren weergeeft. Hier is het principe: hoe hogerhet getal, hoe beter de lamp in staat is kleuren weer te geven. Code 8 staat bijvoorbeeld voor 80% à 89% (je kan dus stellen dat 10 (100%) het maximum is). 8 is de meest voorkomende waarde.
De RA-waarde vind je terug bij halogeenverlichting, TL-lampen en spaarlampen. Ook bij de meeste led’s kunnen we toch veilig besluiten dat de RA-waarde 8 bedraagt.