De zon zorgt dat het water er warmpjes bij zit
Van de zon kunnen we, zoals we al eerder vertelden, genieten op verschillende manieren. Ook in huis kan de zon haar kracht laten zien. Niet alleen kan je hiermee je woning voor een deel opwarmen, maar ook zelf sanitair warm water produceren. Hiervoor maken we gebruik van een zonneboiler (of zonnecollector). Deze panelen bestaan gewoonlijk uit een meters lange koperen buis (zwart geverfd), die op een plaat wordt bevestigd. De hele constructie zit achter glas om niet af te koelen door de buitentemperatuur of de wind. Vervolgens stroomt er water (soms aan andere vloeistof zoals glycol) door de leidingen, waarna de warmte wordt afgegeven aan een boiler (met meestal een naverwarming). Op deze wijze kan je heel wat energie besparen voor het warm maken van sanitair warm water.
Het grote voordeel van deze installaties is dat de initiële kostprijs veel lager is dan een PV-installatie. Natuurlijk kan je dit ook als een aanvulling zien, waarbij het mee gaat zorgen voor een daling van het totaal verbruik van de woning. In de wintermaanden is de zon natuurlijk minder krachtig, en zal naverwarming meer nodig zijn. Maar tijdens deze zomermaanden is de kracht van de zon voldoende om je water op te warmen. De winst van zulke installaties zit hem dus niet in het opwekken van energie maar het besparen van energie, dus een lagere factuur van aardgas of stookolie (of pellets). De naverwarming kan je trouwens ook heel milieuvriendelijk doen, door gebruik te maken van een pelletCV. Deze biomassa is, in tegenstelling tot stookolie of aardgas, wel CO2-neutraal en gaat je zeker een comfortabele warmte geven. Om aan een goed rendement te komen wordt wel vaak gekozen voor een groot opslagvat (van enkele honderden liters water), wat natuurlijk wel wat plek in huis vraagt. Wie een grote kelder of onbenutte zolder heeft, zal hier geen probleem mee hebben. Wie echter beperkt zit in ruimte, zal dit als een struikelblok ervaren.
Let er ook op dat je niet vergeet om je subsidie aan te vragen voor zulke installaties, want ze zijn natuurlijk fiscaal interessant.