LED-verlichting plaatsen?
Vraag online offerte aan.

Vragen en antwoorden over LED lampen.

Hoe herken je een goede ledlamp?

Bekijk in eerste instantie of er duidelijk een (gekend) merk en keurmerk op de verpakking staat. Er moeten ook groeven in de houder zitten om de warmte goed te kunnen afvoeren (d.i. belangrijk voor de levensduur van de lamp). De prijs zegt ook veel over de kwaliteit: Kies niet voor de goedkoopste optie, want de kwaliteit zal ook minder zijn. Een gangbare prijs is 20€ a 25€. Tot slot: kijk naar het aantal led’s in de lamp. Vroeger zaten er mee led’s in lampen, maar met de diverse verbeteringen volstaan 3 led’s;

 

Waar vind ik een uitgbreid aanbod van LED-lampen?

LED lampen zijn misschien moeilijk te kopen in de gewone zaken zoals Blokker, maar je kan het best eens een kijkje nemen in een groter complex. Er is een ruim aanbod beschikbaar bij Ikea.
Optioneel kan je ook online LED lampen aanschaffen. Neem gerust een kijkje op in onze webshop.

 

Wat is het verschil tussen led- en spaarlampen?

Zowel led als spaarlampen kunnen veel energie besparen. Spaarlampen hebben als voordeel dat ze goedkoper zijn in de aanschaf. Led lampen zijn duurder, maar gaan ook langer mee. Bovendien bevatten ledlampen geen kwik en stralen ze geen UV-licht uit.

 

Is de lichtopbrengst van de moderne LED’s voldoende of moet je meerdere lichtpunten voorzien?

Je hebt LED-lampen van 7 W, 5 W, 3 W, … Als vervanging van een halogeenlampje van 50 W of 20 W kunnen die prima dienen (persoonlijke mening). De lichtkwaliteit wordt ook uitgedrukt met de kleurenindex Ra. Een ledlamp scoort hier ongeveer gelijk (iets minder zelfs) als een spaarlamp (rond de 80). Een gloeilamp geeft alle kleuren weer en heeft 100. Conclusie: je zal een beetje inboeten op het ‘gezelligheidsgevoel’ van het licht ten opzichte van de oude gloeilamp, zowel met leds als met spaarlampen.

 

Waarom zijn LED lampen duur?

Led’s bestaan al een lange tijd: sinds 1962, maar de toepassing van led’s in algemene verlichting is nog vrij nieuw. Voor led’s met een hoge lichtopbrengst zijn complexe fabricage-processen vereist. Dit verklaart de hoge prijs.

 

Hoeveel bespaar ik door LED lampen te gebruiken?

Een LED lamp bespaart jaarlijks gemiddeld 55 kWh, dit komt ongeveer overeen met 12 euro op jaarbasis (huidige energieprijs is ongeveer 0.22 per kWh). Een LED-lamp kost ongeveer 23 euro om aan te schaffen. Met de besparing op je energie rekening heb je de LED-lamp binnen 2 jaar terugverdiend, ook komt er nog bij dat je de eerst 35 jaar geen lamp hoeft aan te schaffen omdat de levensduur veel langer is.

 

Kunnen LED lampen gebruikt worden op plaatsen waar het licht veel in- en uitgeschakeld wordt?

Bij spaarlampen wordt de levensduur door vaak aan en uitschakelen verkort. Bij led-verlichting is dit niet het geval. Wel adviseren wij om led-lampen te gebruiken op plaatsen waar het licht vaak brandt, zo wordt er meer energie bespaard.

 

Bestaan er Led lampen met een grote fitting en helder glas?

Ja. Het is misschien iets moeilijker deze te vinden, want het sterke licht kan pijn doen aan de ogen als je er direct inkijkt. Enkele voorbeelden:
merk Livorno , Lux, E27 230-240v 50/60 Hz, 30mA, 3W, Warmwhite, 3000 gr K , 52895, Edi Light 1025
INTER-light 3 Watt Wit E27 R80 Peer Helder Ledlamp met een lichtsterkte van 150 Lumen

 

Bestaan er tijdschakelaars voor LED lampen?

Er bestaan wel degelijk goede (inbouw) tijdschakelaars die perfect werken met LED lampen (binnen- als buitenshuis). Wil je hiervoor een prijs op maat ontvangen? Dat kan in één klik via de offertepagina.

 

Is het mogelijk om LED lampen te dimmen?

  • Ja, het is het mogelijk om LEDs te dimmen. Door gebruik te maken van een stukje elektronica in de lamp of armatuur waar de LEDs inzitten kan de LED lamp wel of niet gedimd worden.
  • Over het algemeen zijn de meeste LED lampen die op een spanning 230V niet geschikt is om te dimmen (tenzij anders vermeld).
  • Het best gebruik je een speciale dimmer die dimt op basis van pulsebreedtemodulatie. In feite komt neer op het heel snel achter elkaar aan en uitzetten van de LED. Door het verlagen van de frequentie van de keren dat hij aan staat, gaat de LED zwakker branden. Zo is deze in principe volledig traploos te dimmen. Kostprijs: ongeveer 40 euro.
  • In het geval van Philips zijn de 230V LED’s met GU10 lampvoet vanaf 7 Watt dimbaar. De versies met E27-voet zijn vanaf 6 Watt dimbaar. In beide gevallen zal men dan gebruik moeten maken van een zogenaamde fase aansnijdende dimmer. Op deze dimmers mag men maximaal 10% van het op de dimmer aangegeven vermogen aansluiten. Dus: een dimmer voor max. 400 W mag men belasten met 40 W aan LED-verlichting.

 

Wat zijn mogelijke alternatieven op LED lampen, bijv. voor op kantoor?

Hoogfrequent TL’s zijn wellicht de beste alternatieven in het kader van besparingen. Nog niet zo heel bekend/gebruikt zijn ook de OLED’s. Deze organische lichtemitterende diodes worden nu voornamelijk toegepast in displays (bijvoorbeeld MP3-speler) maar kunnen ook dienst doen als efficiënte lichtbron. Er wordt echter nog gezocht naar diepblauwe of breedbandig-witte oled-materialen die een lange levensduur hebben, een hoge efficiëntie hebben en dat met een lage prijs combineren.

 

Waarom staan led lampjes altijd in groepjes?

Een enkel ledje geeft relatief weinig licht. Daarom staan ze altijd in groepjes. Welke kleur een led-lampje geeft, hangt af van het materiaal.

 

Waarom kan een blauw ledje (bijvoorbeeld van laptop) blijven branden zonder stroom?

Het raadsel van het niet dovende ledje: de blauwe ledlichtjes zijn de laatste jaren enorm efficiënter geworden waardoor ze best nog even kunnen blijven branden op de energie die nog in de afvlakcondensator van de transformator van de voeding zit. Deze afvlakcondensator is een soort buffer in de transformator om kleine wisselingen in de 50 Hz frequentie van de netstroom op te vangen.
Een laptop kan wel 6 à 7 ampère verbruiken, een blauw ledlichtje gebruikt maximaal 20 milli-ampère. Tien jaar geleden gebruikte zo’n lampje wel het tien tot honderdvoudige, de ledjes zijn veel efficiënter, maar ze krijgen soms net zo veel stroom als vroeger.

 

Waarom trillen LED lampen van auto’s?

De “LED daglichten” moeten in principe uitgeschakeld worden als de koplampen ingeschakelt worden. De reden hiervoor is dat deze LED’s s’ nachts anders de andere weggebruikers kunnen verblinden, deze zijn zelfs overdag zeer fel.
Het is echter ook mogelijk dat leds ingeschakeld blijven en dat ze gedimd worden.
Meestal worden LED’s niet gedimd door de spanning of stroom te verlagen, de stroom wordt met pulsen (blokgolf) naar de led gestuurd, dat geeft minder warmteverliezen. Maar als de frequentie van die pulsen te laag is, dan krijg je een stroboscopisch effect, dat zijn waarschijnlijk die trillingen die gezien worden.

 

Welk merk verkoopt veel dimbare LED lampen?

Philips verkoopt op dit moment de meeste dimbare LED lampen. Er is een daarom een lijst opgesteld met veel verkochte dimmers die goed werken met Philips LED lampen.
Ontdek ze in de webshop!

 

Kan je led lampen gebruiken in combinatie met een bewegingsmelder?

Led lampen kan je zonder problemen en zonder gevaar voor de levensduur van de Leds gebruiken in combinatie met een bewegingsmelder.

 

Hoe komt het dat bepaalde LED lampen blijven branden (nagloeien), ook al is het licht uit?

Dit komt doordat er op de armatuur of in de stroomlijn een zeer minimale zwerfstroom voltage aanwezig is en zelfs met dit minimale voltage kunnen Led lampen gaan oplichten. Dit verschijnsel is algemeen bekend en kan geen gevaar opleveren voor de levensduur van de Leds.

 

 

Tip: Online kopen loont !

Op zoek naar kwalitatieve LED-lampen, gloeilampen, spaarlampen of stijlvolle armaturen? Ontdek het volledige gamma in de webshop en geniet van gratis levering en snelle verzending.

Ga naar de webshop

 

 

Offertes voor elektriciteitswerken ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende vakmannen