LED-verlichting plaatsen?
Vraag online offerte aan.

Tips bij het kopen/gebruiken van LED lampen

 

Waarop moet je zeker letten bij de aankoop van LED lampen?

Er zijn tal van zaken waarop je moet letten om er voor te zorgen dat je wel de geschikte lamp koopt. Een overzicht met eigenschappen helpt je alvast op weg:

Je LED-lampen online kopen? ✓ Bestel ze hier in de webshop.

 

 • De prijs: Goedkoop is niet altijd duurkoop; LED lampen verdien je terug in de tijd op je elektriciteitsfactuur. De goedkopere lampen kunnen misschien wel degelijk van kwaliteit zijn, maar zal in alle waarschijnlijkheid te weinig licht leveren. Lampen worden vaak goedkoper aangeboden als deze worden aangemaakt in grotere aantallen. Het is daarom ook altijd mogelijk dat de koeleigenschappen van de LED lamp minder goed werken.
 • Type: lampen die zijn uitgerust met powerleds krijgen vaak de voorkeur. Qua prijs ligt deze echter in een hogere categorie. De voordelen dat het met zich meebrengt is deze prijs echter wel waard: minder leds, meer licht, en betere warmteafvoer.
 • Levensduur: 20 000 branduren zijn haalbaar. Een LEDlamp gaat 10 keer langer mee dan gloeilampen en halogeen, en zo’n 2 keer langer dan spaarlampen. Hoe warmer de omgeving is, hoe korter de verwachte levensduur.
 • Lichtopbrengst: het is zeer moeilijk om hier na te gaan wat de correctie lichtopbrengst is; Zoals bij spaarlampen wordt dit uitgedrukt in ‘lumen’. Het probleem is echter dat deze vaak te optimistisch worden uitgedrukt. Led licht geeft voldoende licht ter vervanging van 50 W halogeen- en 40 W gloeilampen. Bij hogere wattages kunnen beter spaarlampen worden gebruikt. Het beste advies blijft echter: probeer enkele lampen zelf uit en vel zelf een oordeel. Bekijk de tabel onderaan de pagina als middel om jouw type lamp te kiezen.
 • Kleur: Een zeer belangrijke factor om een keuze te maken bij de aankoop van uw LED lampen. Het is immers de kleur die de sfeer bepaalt. Een led geeft gebundeld licht zoals halogeenspots dat doen en is verkrijgbaar in diverse lichtkleuren, we kunnen een onderscheid maken tussen: “zeer warm wit”, “warmwit”, “neutraal wit” en “koelwit”. De lichtkleur wordt uitgedrukt in Kelvin (K). Ter illustratie: een 60 watt gloeilamp zit rond de 2700 Kelvin en is extra warmwit. Een gloeilamp van 100 watt gloeilamp zit rond de 3000 Kelvin en dat is gelijkaardig bij halogeenverlichting.
 • Lens: Een eigenschap dat vaak wordt vergeten of onderschat. De meest gebruikte zijn mat (meer licht) en wit. Bij matte lenzen kan je vaak de leds in de lamp zien zitten, wat kan leiden tot vermoeidheid van de ogen als de leds in je ogen schijnen. De lenzen worden gemaakt in glas of plastic en beide soorten hebben hun voordelen en nadelen. Bij glas is het voordeel dat er meer licht kan door schijnen, het nadeel is echter dat deze makkelijker breken. Plastic lenzen zijn steviger maar kunnen na verloop van tijd gaan verkleuren.
 • Dimbaar: Er zijn dimbare ledlampen verkrijgbaar. Voor sommige dimbare ledlampen is een aparte leddimmer nodig.
 • Openingshoek: Dit is de hoek waarin het licht wordt uitgestraald. 180° betekend dat het licht naar beneden wordt gericht en het plafond dus geen licht krijgt. Wil je echter licht naar boven, gebruik dan een minimale openingshoek van 240°.
 • Koellichaam van de LED lamp: Een LED kan warm worden en dus moet ze goed gekoeld worden. Om de warmte kwijt te geraken wordt er daarom vaak gebruik gemaakt van koelribben. Als er dus groeven in de houder zitten is dat goed en verlengt dit de levensduur aanzienlijk.
 • Garantie: LED lampen zouden zeer lang moeten meegaan. Het is dan ook logisch dat er voldoende garantie op de LED lampen zijn. Check toch voor een garantie van minimaal 1 jaar.

 

Je LED-lampen online kopen? ✓ Bestel ze hier in de webshop.

 

Diverse tips:

 • Laat (ook zuinige) lampen niet onnodig branden, ook niet als u eventjes de kamer verlaat.
 • Vergelijk bij aankoop verschillende led-lampen goed; er bestaan nog grote verschillen in prijs, efficiëntie en bijvoorbeeld geschiktheid voor dimmers.
 • De kleur van licht dat uit een led-lamp komt en de verspreiding van het licht zijn anders dan die van gloeilampen. Test een led-lamp voor aanschaf dus even uit als de mogelijkheden daarvoor voorzien zijn.
 • Led-lampen zijn geschikt als vervanging voor zowel gloeilampen, halogeenlampen als tl-verlichting en zelfs bruikbaar in (speciale) dimmers

Kiezen voor de meest energie-efficiënte led-lamp
De lamp met de hoogste energie-efficiëntie is de lamp die met weinig vermogen veel licht geeft. Oftewel: een lamp met veel lumen en weinig watt. Als u uit twee led-lampen met verschillend aantal lumen de efficiënste wilt kiezen, deel dan het aantal lumen door het aantal watt.

led lampen kopen

 

Tip: Online kopen loont !

Op zoek naar kwalitatieve LED-lampen, gloeilampen, spaarlampen of stijlvolle armaturen? Ontdek het volledige gamma in de webshop en geniet van gratis levering en snelle verzending.

Ga naar de webshop

 

 

Offertes voor elektriciteitswerken ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende vakmannen