Kwaliteit spaarlampen ondermaats bevonden

Test-Aankoop (T-A) kan na een nieuwe test van spaarlampen de titel ‘beste koop’ niet uitreiken. De consumentenorganisatie hekelt de kwaliteit van de lampen: levensduur en ontstekings-snelheid zijn de zwakke punten.
Vanaf deze maand mogen de traditionele gloeilampen van 75 watt en meer niet meer verkocht worden van Europa. Dat maakt deel uit van de gefaseerde uitdoofoperatie die in september 2012 rond moet zijn.

De klassieke spaarlamp, een fluocompactlamp (FCL), kan een energiebesparing tot 80 pct opleveren. Volgens Test-Aankoop schuilt het probleem bij deze lampen bij de ontstekingssnelheid die te laag ligt. Het duurt te lang vooraleer de lamp op volledige sterkte brandt. Bovendien leerde de test met FCL’s dat de aangegeven levensduur van deze spaarlampen zeker geen “absolute garantie” levert. Na 8.000 branduren, het einde van de test, heeft 53 pct van de lampen de geest gegeven. De lampen met aangegeven levensduur van 15.000 uur scoren algemeen het best.

spaarlamp
Een tweede type spaarlamp, de halogeenlamp, scoort dan weer zeer goed voor ontstekingssnelheid, maar gaat minder langer mee. Na 1.700 branduren was meer dan de helft van de geteste lampen al gesneuveld. Bovendien verbruiken ze maar 13 tot 15 procent minder dan een klassieke gloeilamp.

Test-Aankoop vraagt de fabrikanten de minpunten weg te werken. De overheid moet dan weer onder meer de normen strenger maken en toezien op de etikettering. (belga/vsv)

Bron: hln

Verlichting laten plaatsen?

Prijzen vergelijken loont! Ontvang hier gratis prijzen op maat van verschillende specialisten uit jouw buurt. ✓ Ontvang hier vrijblijvend offertes en vergelijk de prijzen.