Zijn Led lampen gevaarlijk?
Spaarlampen kunnen enige gevaren met zich meebrengen, voornamelijk voor mensen die gevoelig zijn aan een licht flikkerend licht of door de aanwezigheid van kwik. Zijn LED lampen niet veel beter of zijn ze toch veiliger voor de gezondheid? Het Franse agentschap voor voedselveiligheid, milieu, gezondheid en veiligheid (ANSES) stelde zichzelf dezelfde vraag en voerde als eerste een onderzoek.
Zoals je wellicht al weet, is het licht van een LED-lamp veel helderder dan bij een spaarlamp. LEDs met wit licht en een hoge proportie blauw bevatten zijn tot 1.000x helderder dan de traditionele lichtbronnen. Dit voel natuurlijk wel een beetje ongemakkelijk aan. Het grootste gevaar bestaat voor onze ogen. Dit gevaar is nog groter voor kinderen omdat een ooglens in ontwikkeling het licht minder goed kan filteren.
Het is dus belangrijk dat er wordt opgelet bij het aankopen van speelgoed voor kinderen, of andere producten die snel de aandacht van kinderen kan trekken. Het OIVO verwacht dat producten snel de verantwoordelijkheid op zich nemen en de producten vrijwaren van LEDs. Daarnaast gaat ook vanaf 2011 een nieuwe richtlijn met betrekking tot de veiligheid van speelgoed van kracht.
Niet te vergeten: Het sterke licht met blauwe kleur kan ook slaapstoornissen veroorzaken.
Niet alles is slecht nieuws: de LED-lampen in de handel zijn vaak maar van lage vermogens, waardoor ze eigenlijk niet meer storender zijn dan de gloeilamp die ons allen bekend is. Zulk licht wordt dan ook voornamelijk gebruikt als sfeerbrenger in het interieur. Op energetisch vlak wordt de LED lamp toch veiliger bevonden dan de spaarlamp, ook handig om te weten! Bestel je lampen hier eenvoudig online!
Ze bevatten toch giftige stoffen
Uit onderzoek aan de universiteit van Californië is gebleken dat Led-verlichting giftige stoffen kan bevatten zoals lood en arsenicum. Het onderzoeksteam plette en vermaalde een aantal lampjes uit kerstverlichting, verkeerssignalisatie en remlichten van auto’s. De onderzoekers maten de hoeveelheid giftige stoffen die daarbij vrijkomt.
Intensieve led’s bleken meestal meer giftige stoffen te bevatten. Witte led’s bevatten het minste lood, maar scoorden wel hoger wat betreft nikkel. In sommige led-lampjes zat weer veel koper. Dat is niet meteen giftig, maar vormt wel een ecologische bedreiging voor vissen. De hoeveelheden gif die bij een gebroken led vrijkomen zullen niet meteen tot kanker leiden, stellen de onderzoekers. Ze zijn ze wel schadelijk voor personen die er vaak aan blootgesteld worden.
Het advies bij een gebroken LED lamp luidt: een maskertje en handschoenen dragen bij het opruimen. De overheid moet erop toezien dat de verlichting niet bij het gewone afval terecht komt, maar apart wordt verwerkt.
Waarom onze ogen zo belangrijk zijn
Onze ogen hebben een zenuwverbinding met de hersenen waardoor zowel fysiologische als psychologische processen worden aangestuurd. De directe effecten van het licht onze prestaties, de vermoeidheid en alertheid beïnvloeden. Naast voedsel, water en lucht is licht een noodzakelijk element dat onze geestelijke en lichamelijke gezondheid beïnvloedt. In de webshop kan je het hele gamma aan verlichting bekijken. Klik hier om de webshop te bezoeken.
LED-licht verstoort onze slaap
De afscheiding van melatonine wordt sterk beïnvloed door blauw licht. In onze ogen zitten gespecialiseerde cellen die vooral gevoelig zijn voor het licht dat onze hemels zo blauw kleurt: licht met een golflengte tussen een 450 en 480 nanometer. De gespecialiseerde cellen dragen niet bij tot ons zicht, maar wel tot de regeling van ons dag-en-nachtritme. Zelfs bij sommige blinden.
In veel huizen hoef je tegenwoordig zelfs helemaal geen lichten meer aan te knippen om je weg te vinden. Want de gloed van waak- en standbylichten van computers en andere beeldschermen, van mobiele toestellen, koffiezetapparaten, klokken, modems, muziekinstallaties is vaak al van ver te zien.
Een aantal studies hebben immers verbanden gevonden tussen teveel licht ’s nachts en verschillende soorten kanker, waaronder die van borst en prostaat. En ook met diverse aandoeningen waaronder diabetes, hartaandoeningen en overgewicht. Uit deze onderzoeken mogen we niet besluiten dat licht de oorzaak is van deze problemen, maar er zijn terechte vermoedens dat het er wel toe bijdraagt.
Maar niet alle licht is gelijk voor de wet. Het blauwe licht waarvoor het oog extra gevoelig is, werkt het meest verwoestend in op onze nachtrust. Groen licht is dat al veel minder en zacht rood licht nog minder, zij het dat het ook niet volledig onschadelijk is voor de donker/lichtcyclus. Rode nachtlichtjes zijn dus ok.
Steeds meer LED-lichten vinden hun weg naar onze woning. Ze verbruiken immers veel minder energie voor een gelijke lichtproductie. Dat geldt ook voor de fluorescerende spaarlampen. Maar ze produceren allebei doorgaans ook meer blauw licht, wat betekent dat we in de loop van de avond en de nacht langer en meer blootgesteld worden aan licht dat de productie van melatonine laag houdt, waardoor de neiging tot inslapen ook afgeremd zou kunnen worden.
Sommige mensen slapen door alles heen. Koffie, licht, lawaai, ze beweren dat ze er niet de minste hinder van ondervinden. Zij zijn de gelukkigen en hoeven zich inderdaad niet ongerust te maken.
Maar een heleboel mensen slaapt wel slecht en heeft vaak geen flauw idee over de mogelijke oorzaken. Licht is daar dus een van.
Laat daarom geen enkel standby-licht in je slaapkamer aan. Zelfs niet wanneer het niet recht in je ogen schijnt. De gloed die zulke lichten in de slaapkamer verspreiden, kunnen al storend werken.
Conclusie:
LED-lampen zijn gevaarlijk voor de ogen, met name de ogen van jonge kinderen. Daarnaast moeten ook mensen die gevoelig zijn aan licht oppassen. Witte LED-lampen met grote proporties blauw zijn het grootste gevaar, maar verder blijft het voornamelijk afwachten tot er meer onderzoek wordt verricht naar de LED-lampen, doch eerste indrukken geven weer dat ze beter zijn voor de algemene gezondheid dan spaarlampen.