LED-verlichting plaatsen?
Vraag online offerte aan.

Vlaamse Gezinnen verbruiken te veel energie

De gezinnen zijn verantwoordelijk voor 15% van het energiegebruik in Vlaanderen. Ongeveer drie vierde hiervan stoken we op om onze huizen te verwarmen.
Ons energieverbruik is het op één na hoogste van alle EU-landen. Om een indruk te geven: wij gebruiken bijna anderhalf keer zoveel energie als onze noorderburen. Enkel in Finland ligt het energiegebruik van de gezinnen nog hoger dan in Vlaanderen.

 

Tendensen

Toch blijven we meer een meer energie gebruiken. Hierdoor zetten wij ook meer en meer CO2 vrij en dragen zo bij tot een verdere opwarming van onze planeet. Daar staat tegenover dat we steeds minder stookolie en steenkool gebruiken. We kiezen dus meer en meer voor aardgas. Dit is zeker een goede evolutie omdat er bij de verbranding van aardgas minder CO2 en ook minder vervuilende stoffen vrijkomen dan bij de verbranding van stookolie en steenkool.

Daarenboven worden in Vlaanderen energiebesparende maatregelen in en om de woning alsmaar populairder. Met dergelijke maatregelen kan je in de theorie aanzienlijk op je energiefactuur besparen. Ondanks de stijgende populariteit van energiebesparende maatregelen verbruiken we in onze woningen nu ongeveer 16% meer energie dan 10 jaar geleden.

 

Elektrische energie

Die tegenstrijdigheid is verklaarbaar. Het elektriciteitsverbruik in de woning bepaalt in hoge mate het totale energieverbruik. Met de toegenomen welvaart in Vlaanderen kopen we steeds meer elektrische apparaten. Naast de in bijna alle huishoudens aanwezige koelkasten en wasmachines staan er de laatste jaren meer en meer vaatwassers, droogkasten, microgolf-ovens en computers. Hierdoor neemt ons energiegebruik overhand toe ondanks het feit dat er tegelijkertijd alsmaar meer energiezuinige apparaten in gebruik genomen worden.

 

Brandstoffen voor verwarming

Alsmaar meer gezinnen zijn zich bewust van het belang van een degelijke isolatie en investeren in een verbetering van de thermische isolatie van hun woning. Het overgrote deel van de woningen echter voldoet om evidente redenen niet aan de huidige almaar strengere normen voor energiezuinig bouwen. Tegelijkertijd blijven onze comfort-eisen toenemen. Daarom gebruiken we nog altijd veel te veel energie voor de verwarming van onze woningen.

 

Wat je zelf kan doen: tips voor energiebesparing

Wil je In je woning aan energiebesparing doen, is het in eerste instantie niet altijd nodig om ingrijpende aanpassingen zoals een doorgedreven isolatie van het dak, de muren en de vloer door te voeren. Een aantal eenvoudige tips kunnen al flink helpen om een aanzienlijke besparing te verwezenlijken.
Hieronder vind je een overzicht:

 

Verlichting

Gloeilampen zijn zeer inefficiënt, ze wekken meer warmte op dan licht. Door gloeilampen te vervangen door energiezuinig verlichting zoals TL-lampen of spaarlampen kan je een belangrijke besparing realiseren. Goede spaarlampen verbruiken vijf keer minder energie en gaan tien keer zo lang mee. Vermijd indirecte verlichting. Indirecte verlichting is inefficiënt.

 

Verwarming

Door de verwarming niet te hoog te zetten en een trui aan te trekken kan je een belangrijke besparing realiseren. Wanneer je de verwarming 1 graad lager zet, kan je hiermee 7 procent op je brandstofverbruik voor verwarming besparen.
Isoleer verwarmingsleidingen zoveel mogelijk, zeker in koude ruimten zoals een kelder, zolder of garage.
Een radiatorfolie of een warmteschild achter de radiatoren aan buitenmuren zal ook leiden tot een energiebesparing.

 

Toestellen

Sluimerverbruik van toestellen in stand-by kan tot meer dan 10% bijdragen in je elektriciteitsverbruik. Zet daarom toestellen zoveel mogelijk volledig af. Contactdozen met schakelaar zijn een aanrader.
Kies zoveel mogelijk voor toestellen met een A++ of A+++ label (Het A-label duidt al lang niet meer het meest energiezuinige toestel aan. Een A+++-toestel is 60% zuiniger dan een toestel met A-label), vooral voor een koelkast, een diepvrieskast of een wasmachine. Deze toestellen zijn gegarandeerd het meest energiezuinig.
Een koelkast of diepvrieskast zet je best op een koele plaats in huis, ver van de verwarming, het fornuis en uit de zon.
Open een koelkast en een diepvries zo kort mogelijk en zet nooit warme gerechten in de koelkast.
Ontdooi je diepvries regelmatig: een aangevroren laag van 2 millimeter zorgt al voor een meerverbruik van 10 procent.
Koelkasten zonder vriesvak zijn zuiniger dan combinatiekoelkasten.

 

Koken

Fornuizen op (aard)gas of inductiekookplaten verbruiken het minst energie. Een oven op gas is zuiniger dan een elektrische oven.
Met een snelkookpan kan je 40 tot 70% besparen.
Kook zoveel mogelijk met het deksel op de pot. Bij het koken zonder deksel zal je driemaal zoveel energie verbruiken.
Een kookpot moet ook aangepast zijn aan de grootte van de kookplaat, zoniet gaat er veel energie verloren.
Door een elektrische kookplaat uit te schakelen voor het einde van de bereidingstijd kan je ook de nawarmte van de kookplaat benutten.

 

De vaat en de was

Zet de vaatwasser enkel aan als hij helemaal gevuld is.
Draai bij voorkeur volle wasmachines.
Wassen op een hoge temperatuur (meer dan 40 graden) vraagt veel energie, doe het enkel als het echt nodig is.
Droog het wasgoed zoveel mogelijk aan de lucht op een wasrek of een waslijn.
Een droogkast met luchtafvoer verbruikt minder dan een condensatiedroogkast.
Stop niet meer wasgoed in de droogkast dan aangegeven en stel de droogtijd zo correct mogelijk in.
Door uw wasgoed goed te zwieren (1200 toeren/minuut of meer) bespaart u energie bij het drogen.

 

Warm water

Door water met aardgas op te warmen, gebruik je bijna de helft minder energie dan met elektrische stroom.
Neem een douche i.p.v. een bad. Je zal minder dan de helft water en energie verbruiken -als je ten minste niet urenlang onder de douche blijft staan.
Een waterbesparende spaardouchekop verbruikt 40% minder water en energie dan een gewone douchekop.
Doorstroomtoestellen of geisers zijn energiezuiniger dan een boiler: het water wordt dan alleen opgewarmd op het ogenblik dat de warmwaterkraan wordt opengedraaid.
Als je een boiler hebt: stel hem af op de ideale temperatuur van 60 à 65°C.
Probeer warmwatertoestellen zo dicht mogelijk bij een aftappunt te plaatsen. Op die manier worden warmteverliezen in de warmwaterleidingen vermeden én komt er sneller warm water aan de kraan.
Een centraleverwarmingsketel die daarnaast ook voor warm water zorgt, is niet aan te raden.

 

Stand-by

Veel mensen zijn zich ook nog steeds niet voldoende bewust van het sluimerverbruik in hun woning. De stand-by functie van vele toestellen kan tot 10% bijdragen in het totale elektriciteitsverbruik in een woning. Door het sluimerverbruik in je woning aan te pakken kan je dus ook belangrijke besparingen realiseren.

 

Belangrijkste tip

De goedkoopste en meest milieuvriendelijke energie is de energie die je niet gebruikt.

zie ook: Overzicht van het energiegebruik in Vlaanderen
en: Vlaams Energie Agentschap

 

Tip: Online kopen loont !

Op zoek naar kwalitatieve LED-lampen, gloeilampen, spaarlampen of stijlvolle armaturen? Ontdek het volledige gamma in de webshop en geniet van gratis levering en snelle verzending.

Ga naar de webshop

 

 

Offertes voor elektriciteitswerken ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende vakmannen